Hoppa till innehåll

Burgare som business

Founders 2

Grundarna bakom restaurangen har känt varandra länge, och de har alla undrat samma sak: Varför finns det inte riktigt bra burgare i Finland? Det finns snabbmat, det finns restauranger som har en eller två burgare på menyn, men det finns inte något ställe som satsar endast på hamburgare. De hade alla diskuterat det tillsammans och efter ett tag kontaktade Kaj Fagerholm de andra och sade att det nu är det dags att ta tag i det på riktigt. Saul Mäenpää hade då en annan restaurang, Fäboda, i Jakobstad där Sebastian och Rasmus gjort en lyckad hamburgarkampanj och det var då de insåg att detta koncept fungerade och att de kan göra riktigt bra burgare. På vintern 2013 hade de den första smakprovningen. Jonatan Storlund som då jobbade på Fäboda, och som nu är köksmästare på Friends and Brgrs, gjorde smakprover och alla var överens om att det var värt att satsa på.

friendsandburgers_menaiset (10 of 13)

I april 2014 öppnade de sin första restaurang i Jakobstad. Även om de var bekanta med branschen från förut så fanns det många nya saker och utmaningar med en så kallad fast casual-resturang, en restaurang på gränsen mellan snabbmat och krogmat. Det är många annorlunda och nya processer i och med det. Det skall gå snabbt men ändå hålla bra kvalitet. De hade bestämt sig från första början att satsa på finskt kött och så bra råvaror som möjligt.

För ett nytt företag är branding och att skilja sig från konkurrenterna viktigt. Det finns väldigt många sommarrestauranger i dagens läge men väldigt få fast casual, både i Österbotten och i resten av Finland. För att lyckas med detta koncept är det viktigt att satsa på det som människor vill ha. Killarna bakom Friends and Brgrs anser att produkten och personalen är det viktigaste.

– Genom att ha bra råvaror och göra bra burgare tror vi att vi kan nå ut till en målgrupp som prioriterar kvalitet, säger Sebastian Östman.

Hamburgare är en populär maträtt just nu och responsen på restaurangen i Jakobstad har varit över förväntan. Under hashtaggen #friendsandbrgrs finns över tusen bilder från nöjda kunder.

Och nu expanderar företaget. Idén om Helsingfors har funnits länge.

– Helsingfors är storstaden. Jakobstad var ett bra ställe att börja på men Helsingfors har varit med från början. Vi vill att Helsingforsborna också ska ha möjlighet att äta goda burgare, säger Sebastian.

Utbudet av restauranger i Helsingfors är stort, men den här typen av fast casual finns inte. Och speciellt inte när det kommer till hamburgare. Killarna vill satsa på miljön i lokalen. Med ett öppet kök och ett öppet förhållande med kunderna. Köttet som används kommer från Snellman. För killarna är det viktigt att kunderna kan ta del av processen och att köttet är av bra kvalitet. I Helsingfors kommer de att fortsätta använda Snellman, men mala köttet själv i restaurangen. Brödet är deras eget recept men kommer komma från ett lokalt bageri. I övrigt strävar de efter att ha så lite tillsatsämnen som möjligt, vilket dock är lite knepigt ibland. Smaken är nummer ett för dem, men de vill ändå att det skall vara så naturligt som möjligt.

– Ibland kan smaken försämras när vissa tillsatsämnen tas bort. Det är en balansgång, säger Rasmus.

friendsandburgers_menaiset (2 of 13)

 Nu ligger allt fokus på att öppna i Helsingfors. När vi träffas i Helsingfors är restauranglokalen, Mikaelsgatan 8 i restaurangen Rax gamla lokal, en rivningsplats. Friends and Brgrs kommer öppna under våren 2015 så håll utkik på deras Facebooksida. Eller besök deras restaurang i Jakobstad. När frågan om vilken som är deras godaste burgare kom konstaterade de båda att det var den svåraste av alla. Sebastian tycker bäst om att komponera ihop sin egen burgare medan Rasmus tycker att Friend’s Brgr är den godaste.

Uppdatering: Friends and Brgrs öppnar idag (15.4) i Helsingfors. 

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 12.11. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?