Hoppa till innehåll

Dans, svett och tårar: Finlandssvensk indie

Jag träffar Timshels sångare och gitarrist Markus Bergfors när han är på genomfart i Helsingfors efter en helg med bandet i Vasa på väg hem till Göteborg. Detta är något som identifierar Timshel, att de bor väldigt utspritt i norden.

– Vi träffas långa helger i Vasa och repar. Annars pratar vi via Skype, skickar filer och idéer åt varandra. Bästa funkar det förstås när vi träffas, men vi har hållit på så länge så det här går också bra, säger Bergfors.

Timshel startades 2011 som en kvartett, och har sedan dess förändrats en hel del. Som mest har de varit sex i bandet, men nu är de nere på fyra igen eftersom två av gitarristerna tagit paus. Bergfors säger att detta är något som har definierat dem som band väldigt mycket, förändringen. De är lite som en familj, eftersom medlemmarna varierar beroende på vem som kan vara med vid olika sammanhang. När de förändras utvecklas dessutom låtarna eftersom de hela tiden måste  komma på nya sätt att spela dem.

DSC_2490

När det begav sig för fyra år sedan medverkade de i Popturné som ordnades av Radio Extrem, och de gav dem en rejäl skjuts i karriären. Och efter det har de spelats konstant på de finlandssvenska radiokanalerna. Bergfors tror deras popularitet i den svenska delen av landet beror på att det inte finns något annat band med liknande musik som Timshel just nu. Men hur definierar man då deras musikstil?

– Alla i bandet lyssnar på så olika musik så det är väldigt svårt att säga, men kanske en blandning mellan The Kooks, Nick Cave och Bob Dylan, säger Bergfors.

Indie är kanske en av de trendigaste musikgenrerna just nu, kanske det är därifrån intresset för Timshel kommer. Eller så kan det vara för det är så lätt att relatera till bandet. Det är ett vanligt kompisgäng som tycker om att hänga och spela musik. På frågan om Timshel är ett indieband funderar Bergfors ändå en liten stund.

– Jag brukar nog definiera oss som indie, men det beror på hur man ser på begreppet. Vi är independent, alltså inte signat hos något skivbolag, men vi har fått hjälp av ett skivbolag i Sverige som släppt två av våra singlar. Vår musikstil har drag av indie, brittpop och folk, så ja.

DSC_2545

Det är Bergfors som skriver låtarna, och inspirationen får han från litteratur av olika slag. Men vilken är deras bästa låt?

– Som låtskrivare är alltid den senaste låten den bästa, så den som vi jobbat på i helgen nu är nog den min favorit. Men av gamla låtar så tycker jag mycket om When We Fall, den som spelats mest. Men It Will Be Around är också en favorit, det är kul att upptäcka gamla låtar igen.

Just nu har bandet en hel del på gång. De jobbar på ett samarbete med en annan finlandssvensk artist, dock vill Bergfors inte avslöja något om detta ännu, och en liten turné med spelningar i Åbo, Helsingfors, Sverige och Danmark. Om man är på väg till en spelning, vad har man då att se framemot?

– Nya låtar och samarbeten. Tänkte också säga blod, svett och tårar, men kanske dans, svett och tårar passar bättre, skrattar Bergfors.

Vad tycker du?