Hoppa till innehåll

Bortglömd i kandidattesten

För vi kan väl alla erkänna, de är väldigt underhållande att fylla i. Och i alla fall jag har längtat efter att de ska lanseras, och hoppas att de ska ha utvecklats sen tidigare år. Även om jag varje gång är lika ivrig, blir jag också varje gång lika arg. Vilken idiot har skrivit frågorna?

Bild: Wikimedia/Mirgon

Valkompasserna är till för att man i djungeln av alla poserande kandidater med armarna i kors eller påklistrade leenden ska hitta någon som är vettig. Att det ska öka intresset för valet bland det finska folket, och göra det lättare att hitta en kandidat som motsvarar ens egna värderingar. Vi vill väl alla rösta på någon som vi tror kommer jobba för just det vi anser är viktigt? Och sedan kommer vi till de eviga problemen med valtest: Vad är det som är viktigt? Vem har rätt att säga att en fråga är viktigare än en annan? Yada yada yada, och diskussionen forsätter. Valtestet är iallafall där för att leda oss genom labyrinten. Men jag börjar undra lite, vilka människor är det riktigt de vill rikta sig till med testen?

Som en tjugo-någonting studerande med tron om att jag kan förändra världen (märk ironin) och villig att kämpa för det jag tror på, driver valkompasserna mig till vansinne. Den får mig att vilja bojkotta hela valet, alla kandidater och ja, hela Finland. Vilket årtal lever vi på, 1956 eller 2015? Som den internet-generation jag tillhör, och dessutom den finlandssvenska uppväxt jag haft, har jag följt med våra grannländers politik en hel del. I Sveriges riksdagsval förra året var det FI och SD som drog uppmärksamhet. Deras politik om jämställdhet, invandring och undervisning engagerade hela svenska folket. Vad funderar vi på här i Finland nu när vi står inför samma val? Jo skatter, kommunsammanslagningar och hälsovården. Visst, alla det här sakerna är också viktiga, men det sätt som dessa saker lyfts upp med sina svåra ord och komplicerade förklaringar gör att jag tappar hela intresset för valet.

När jag gjorde YLE:s och Helsingin Sanomats valkompasser slogs jag av att jag hela tiden väntade på en fråga som handlade om någon som jag anser är viktigt, men de kom inte. Hesaris hade snäppet bättre kompass, eftersom de tog upp hbtq på mer än en liten bonus fråga, men båda två lämnade mig arg, sårad och bortglömd. Vi då? Utbildning, jämställdhetsfrågor och könskvoteringar fick tydligen inte alls rum i år, eller överhuvudtaget. Kulturfrågorna föll bort likaså. Jag börjar ju undra, anser ni ens att det är viktigt?

Vad tycker du?