Hoppa till innehåll

Redaktionsblogg: En billig poäng

Lika svårt var det att undgå att PKN tagit hem segern i veckoslutets final. Vackert så! De har bra låtar och säkert den perfekta attityden för en så sömnig produktion som ESC. En glad överraskning helt enkelt!

Nåja. Efter att ha ögnat igenom reaktionerna, och kanske främst reaktionerna på reaktionerna på UMK-finalen i lördags, blir man ändå snabbt orolig. Folket är delat över PKN:s seger i musiktävlingen och det verkar finnas många finländare som till och med skäms för att det här briljanta bandet ska representera Finland i ESC.

Om det här stämmer har vi ett verkligt problem, och jag kan inte annat än att hålla med de som försvarar bandet och tar avstånd från alla som hackat ner på punkens seger i UMK:

Nicke Aldén: En historisk seger, YleKommentti: Pertti Kurikan Nimipäivien voitto on nolo asia Suomelle – yhdestä syystä, Ilta-SanomatJari Tervo: Aina mun pitää, YlePertti Kurikan Nimipäivät delar folket, YleNäkökulma: Äänestyskansaa saa hävetä, Yle”Den sociala skammen begränsar oss alla”, YleErilaisuus on euroviisuissa valttia, Helsingin SanomatViisuilla ja ehdokkaalla asenne kohdillaan, KeskisuomalainenPunk-asenteella voittoon, Savon Sanomat

Men med ett så här stort stöd kan man ju fråga sig om folket verkligen är delat när det kommer till stödet för Pertti Kurikan Nimipäivät? Visst hittar den som söker vidriga kommentarer på t.ex. Twitter, men betyder det att folket är delat och att en diskussion om huruvida det är rätt att bandet representerar Finland ska tas på allvar? Jag har åtminstone inte sett en enda musiker, krönikör, politiker eller annan offentlig person ta avstånd från PKN, tvärtom.

Min billiga poäng är att vi kanske inte lever i ett så inskränkt land trots allt. Men det finns förstås alltid idioter.

Niklas Evers

Vad tycker du?