Hoppa till innehåll

Modemecka och studieliv – en ny start i Köpenhamn

Alternativen var många men jag kände mig dragen till Köpenhamn. Jag hade besökt Köpenhamn flera gånger tidigare och visste att jag en vacker dag skulle flytta dit och så blev det.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilderna var ett galleri på sex bilder, tagna av Jessica Blechinberg. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Den sjuttonde januari landade mitt flyg på dansk mark och det kändes som om jag vänt en ny sida i mitt liv. Att börja året på nya marker, ny skola och ett nytt jobb kan ge dig en ordentlig spark i baken och den känslan är obeskrivbar. Äntligen var jag här och om några dagar skulle jag inleda mina marknadsföringsstudier som en utbyteselev vid CPH Business Academy och jobba vid sidan om studierna.

Jag anser att Köpenhamn är Nordens mecka när det kommer till mode och design. Det var en av orsakerna varför jag kände mig så dragen till Köpenhamn, eftersom jag har en stor passion och intresse för det. Efter att ha spenderat två veckor i Köpenhamn var modeveckan, bättre känd som Copenhagen Fashion Week, var i full gång. Modeveckan i Köpenhamn är det största modeevenemanget som arrangeras i Norden och norra Europa. Centrum kryllade av modemedvetna människor, bloggare, fotografer, inköpare och designers. Copenhagen Fashion Festival erbjöd en massa trevliga evenemang för det danska folket, så som intressanta föreläsningar med människor i branschen och fina utställningar. Hela veckan var en enda stor upplevelse full av inspiration.

Enligt en undersökning som gjordes 2013 av Earth Institute of New York’s Columbia University finns det gladaste och lyckligaste folket i Danmark. Vad kan det bero på? Varför är de så lyckliga? Danskarna säger själva att det beror på att de har Carlsberg. Personligen tror jag att det beror på att de cyklar och rör på sig mycket varje dag. Det är en livsstil. Bor man i centrum av Köpenhamn är det cykeln som gäller. Jag hade ju inget annat val än att skaffa en cykel själv genast när jag kom hit. Lite vardagsmotion skadar aldrig. Danskarna cyklar i både regn och rusk och man kommer snabbare fram
med cykeln än vad man gör med kollektivtrafiken, tack vare de fina cykelvägarna.

Hela Köpenhamn är uppdelat i olika delar. Alla är av olika karaktärer och erbjuder på unika upplevelser. Köpenhamns har ett helt fantastiskt utbud av små härliga butiker, caféer, bagerier och restauranger. Bara att äta lunch ute på stan är en upplevelse. Ett hett tips är Torvehallerne vid Nørreport som erbjuder färska luncher och härliga matdiskar. Vesterbro, Köpenhamns meatpacking district erbjuder på mysiga och ekologiska restauranger medan City erbjuder på de härligaste vintage och design butikerna. Varje dag upplever man nya ställen och man blir aldrig trött på Köpenhamn. Afterwork är vanligt och nattlivet är även någonting helt annat än vad det är hemma i Helsingfors. Man kan gå ut vilken dag i veckan som helst. Staden är som en mix av Berlin och Amsterdam. Perfekt.

I Köpenhamn bor många studerande i så kallade kollektiv. Man har sitt eget rum och delar kök och vardagsrum med en massa människor. Det var någonting helt nytt för mig och en erfarenhet jag rekommenderar andra människor att pröva på. Först var jag skeptisk, jag trodde det skulle bli svårt att dela kök och vardagsrum med 20 andra personer men det har varit allt annat än svårt. Vi har haft det jätteroligt. Man är aldrig ensam och man lär sig att bo med andra. Man är som en enda stor familj.

Att studera i Köpenhamn skiljer sig inte så mycket till studierna hemma i Finland. Det är föreläsningar, man gör en massa grupparbeten och har en massa presentationer i klassen. Största delen av alla prov är muntliga prov vilket var någonting helt nytt för mig. Jag har märkt att det finns en större diversitet av européer i klassen än vad det gör hemma i Finland. Köpenhamn är populärt i Europa och ses som en stad med många möjligheter. En riktig framtidsstad. Köpenhamn är mer europeiskt och internationellt än Helsingfors. Men det gläder mig också att se hur Helsingfors bli mer och mer internationellt år för år.

Mer än hälften av min tid är kvar, våren kommer. Det blir varmare väder och ljusare dagar och jag orkar knappt vänta och se vad Köpenhamn har att erbjuda. Det blir bara bättre dag för dag.

Vad tycker du?