Hoppa till innehåll

Fiktiv skildring av verklig soldat

AmericanSniper_juliste

American Sniper är löst baserad på boken med samma titel, skriven av den avlidne Chris Kyle, en amerikansk prickskytt som bekräftats ha dödat 160 människor. Det är skådespelaren Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) som kliver in i Chris Kyles militärkängor och nappar åt sig sin tredje Oscarsnomination för sin roll som den Texasfödda soldaten. Som film är American Sniper väloljad, spännande och känsloladdad med alla tekniska aspekter i topptrim. Men vad handlar filmen om är det en skildring av en ung mans attraktion till makt och hur den slutligen korrumperar och förför honom, eller är det en berättelse om en osjälvisk amerikansk patriot?

Kyles bok är fylld med fantastiska historier som bevisats vara lögner. En konfrontation mellan Kyle och ex-marinsoldaten Jesse Ventura beskrivs ha slutat med att Kyle slog den andre soldaten medvetslös. Ventura åtalade Kyle för ärekränkning och vann fallet eftersom han kunde bevisa att slagsmålet aldrig ägt rum. Kyle påstår sig ha dödat två biltjuvar utanför en bensinstation och ringt polisen efteråt. När polisen anlände till platsen lät de Kyle köra iväg för att han var en veteran. Detta hände aldrig. Det fanns inga kroppar, ingen polis visste något om händelsen och inga säkerhetsvideon på incidenten har hittats. I boken beskrivs också hur Kyle skickades till kaoset efter orkanen Katrina. Där påstår han sig ha skjutit över trettio plundrare. Återigen finns det inga bevis. Inga kroppar, inga vittnen och det har inte ens dokumenterats att Kyle skickats till orkandrabbade New Orleans av militären. Det väcker också vissa varningssignaler när Kyles egen far hotat stämma Clint Eastwood om dennes film vanärar den avlidne prickskytten på något sätt.

Filmen har hyllats och kritiserats av många. Bland annat komikern och skådespelaren Seth Rogen tog till Twitter och jämförde den med nazistpropaganda. Filosofen och författaren Noah Chomsky har också kallat filmen en del av Obamas agenda. Soldater och veteraner har också haft kluvna åsikter. Vissa av dem kallar Kyle en lögnare, andra en hjälte. Den amerikanska presidentens fru Michelle Obama har offentligt hyllat filmen. Man kunde ju fråga sig om Obamas närkrets skulle hylla en uppriktig film om drönarattacker.

American Sniper kind of reminds me of the movie that’s showing in the third act of Inglorious Basterds.

— Seth Rogen (@Sethrogen) January 18, 2015

Oavsett om American Sniper vacklar på en moralisk rand eller inte så kan man inte förneka att Clint Eastwood vävt ihop en gripande berättelse. Filmen har sparkat i gång en debatt, precis som många andra kontroversiella filmer. Dock känns det inte som om debatten haft någon ordentlig effekt ännu. Vissa dömer filmen, vissa älskar den. Men i slutändan har debatten hittills bara lett till fler biobesöare som i sin tur fyllt pengar i fickorna på människorna bakom filmen. Lite dystert känns det också att veta att en fiktiv berättelse är vad som kickstartat en försenad debatt om USA:s krigsföring bland det amerikanska folket. Bättre sent än aldrig kan man väl säga.

Vad tycker du?