Hoppa till innehåll

Jakten på ljuset

Det är i början av juli 2014 då Oskar Schöldström landar i Förenade Arabemiraten och inleder resan som ska ta honom genom 17 länder i Mellanöstern. Några dagar tidigare har Islamska staten utropat sitt kalifat i Syrien och Irak, ett nytt krig mellan Palestina och Israel har brutit ut på Gazaremsan och Yemen genomlider sitt blodigaste år sedan våldet trappades upp under den arabiska våren 2011.

Den vardag som Schöldström mötte under sina resor var ändå allt annat än hotfull. Det vara bara i Egypten det uppstod en tuff situation då han var nära på att bli rånad.

– De flesta områden är alkohol- och drogfria, ingen stjäl och våld är sällsynt. Så länge du är en man är det mycket tryggt att röra sig fritt. Men för kvinnor är situationen en helt annan.

Under resans gång lyckades Schöldström, både frivilligt och ofrivilligt, undvika de mest krigshärjade områdena. Efter att ha besökt norra Irak, som till stor utsträckning beskyddas av de kurdiska Peshmergastyrkorna, planerade han ta sig till de mer oroliga områdena i södra Irak. Men det satte myndigheterna stopp för.

13_pakistan_05

– De gav mig ett svepskäl för att jag inte skulle få fortsätta. Jag antar att de inte ville ha turister längre in i landet.

Hela resan i Mellanöstern skildras genom fotoutställningen What are you doing here?, som visas på kulturcentret Kronomagasinet i Ekenäs. Utställningen består i huvudsak av de bilder och texter som Schöldström publicerat på Facebook under resans gång.

– Jag försökte skriva dagbok i början men det blev inte till någonting så jag satsade på att fotografera istället. Mina föräldrar var oroliga då jag rörde mig i farliga områden och det blev lättare att lägga upp bilder på nätet än att ringa hem varje dag och berätta att jag ännu lever.

Schöldström har länge varit intresserad av fotografering och måste snabbt överge sin gamla pocketkamera för en bättre då bilderna inte blev tillräckligt bra. Han står ändå fast vid att bilderna endast tas som personliga minnen, och han går inte med på att kalla reseskildringen från Mellanöstern för fotojournalistik.

– Jag är ingen fotograf.

DSC_0913

Bilderna från resan finns uppladdade på Schöldströms Facebook-sida där de är offentliga så att vem som helst kan se dem. Under själva resan blev han ändå tvungen att trixa med sekretessinställningarna av säkerhetsskäl.

– Då jag reste i muslimska länder dolde jag bilderna från Israel. Men nu ligger allting uppe.

Passionen för att resa och se världen föddes då Schöldström åkte med den transsibiriska järnvägen för fyra år sedan. Han visste att resa var det han ville göra, men innan det blev dags för större resor tog han sig tid för att studera vid Arcada och fick jobb på ett finländskt IT-företag. Som webbutvecklare går det att arbeta på distans, vilket Schöldström också gjort i flera månader under resan.

Men viljan att se nya kulturer var inte det ända som fick honom att bege sig i världen. Schöldström lämnade också Finland på grund av mörkret och den dämpade livsstilen i jakt på någonting bättre.

DSC_0921

– Det är så jäkla mörkt här! Man ser ingenting och gör ingenting. Det finns ett intressantare, och billigare, liv än det här.

Finland har Schöldström nu lämnat bakom sig. Men hittills han har ännu inte hittat något nytt ställe att slå sig ner på.

– Jag har inget hem just nu. Men jag börjar mer och mer se på länder jag besöker som ställen jag skulle kunna bo på i framtiden.

Då han återvände till Finland i november, ett och ett halvt år efter avfärden, hade han besökt ungefär en fjärdedel av väldens alla självständiga stater.

– Här i Finland räknas bara 49 av dem. Men i Sverige som erkänt Palestina som stat kan jag säga att jag besökt 50 länder.

01_gulf_04

De här resorna är ändå bara början. Efter bara några veckors vistelse i Finland åkte han ut på sin nästa stora resa på den amerikanska kontinenten. I slutet av januari befann han sig i Patagonien. Därifrån ska han resa norrut  för att senare ta sig vidare till Central- och Nordamerika.

– I Mellanöstern kändes det som jag sprang genom alla länder för att hinna till Finland innan jul. I Sydamerika tänker jag ta lite mera tid på mig. Går allting enligt planerna så är jag nästa gång i Finland om två och ett halvt år.

Schöldströms resor kan följas via Instagram och på bloggen whatareyoudoinghere.net.

webbOskar

1 kommentar till “Jakten på ljuset”

Vad tycker du?