Hoppa till innehåll

HS: Förslaget om terminsavgifter sätts på is

Enligt Carl Haglund kommer regeringen inte att bli eniga om ett lagförslag för terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och ETA-området. Bilden är tagen i samband med regeringens budgetförhandlingar i mars 2014. I bakgrunden syns demonstrationer emot avgifterna. Foto: Julius von Wright

Undervisnings- och kulturministeriets förslag om terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och ETA-området har återvänt från remissrunda och har både understötts och kritiserats. Bland annat Finlands näringsliv EK ha stött förslaget, medan studerandeorganisationer mer eller mindre enhälligt har förkastat förslaget.

Helsingin Sanomat rapporterar att regeringen inte är överens och därför kommer den nuvarande regeringen inte att föra fram förslaget till riksdagen.

– Jag kan med glädje säga att det ser väldigt osannolikt ut att förslaget förs vidare, säger Carl Haglund, försvarsminister och Svenska folkpartiets partiordförande.

Haglund stöder själv inte förslaget.

– Jag hör till dem som inte tror på förslagets mervärde, säger Haglund till HS.

Piia Kuosmanen orfördande för Finlands studentkårers förbund (FSF) är glad och tackar regeringen.

– De här terminsavgifterna skulle ha varit giftiga för högskolornas finansiering och internationalisering. Jag är nöjd att statsrådet har ratat avgifterna, säger Kuosmanen.

Samma glädje syns hos Finlands studerandekårers förbunds orförande Toni Asikainen.

– Jag hoppas att partierna i nästa regeringsförhandling är lika kloka och håller utbildningen avgiftsfri också i framtiden, säger Asikainen, som också visade sin lättnad på Twitter.

Hyviä uutisia! Tasa-arvoinen avioliitto etenee ja #lukukausimaksut näyttävät jäävän hyllylle. #koulutus #tasaarvo pic.twitter.com/opUT4XTrnG

— Toni Asikainen (@Toni_Asikainen) December 3, 2014

1 kommentar till “HS: Förslaget om terminsavgifter sätts på is”

  1. Pingback: Studerande hoppfulla om att utbildningslöftet håller

Vad tycker du?