Hoppa till innehåll

Lägg dig själv först

Jag är en produkt av det här.

I dag är hälsa ett ord vi hör väldigt ofta. Det förknippas framför allt med träning och fysisk hälsa, inte så ofta med psykisk hälsa. Vi lever i ett samhälle där stress förknippas med att man är duktig och har många bollar i luften, men vi lever också i ett samhälle där vi inte ens hinner fylla trettio innan vi är utbrända. Man prioriterar jobb och skola och någonstans på vägen tappar man bort sig själv.

För att ha råd att studera och bo i en större stad idag måste man jobba vid sidan om, även om man lyfter studiestöd. Men man får heller inte glömma att man måste hålla studietakten och så ska man också gärna vara aktiv i en förening eller inom politik, för det ser bra ut för framtiden. På fritiden ska man också vara aktiv i studielivet eftersom det är viktigt att nätverka och man vill förstås inte missa något. Pressen är väldigt hög på vår generation. Om vi lever så här när vi är tjugo, hur kommer vi må när vi är fyrtio? Hur ska vi orka en livstid när vi lever på högvarv?

Jag har gått i fällan många gånger, och jag gör det fortfarande. Jag har skoluppgifter att göra, bokar in möten, tar på mig jobb, lovar att träffa vänner och på samma gång är jag så trött så jag vet inte hur jag ska orka stiga upp ur sängen. Och det är i den stunden som det går upp för mig vad som är viktigt. Att jag själv mår bra. För om jag är så stressad och slut att jag inte ens vill göra det jag tycker allra mest om, vad är det då för poäng med det hela?

I våras kom jag till en punkt när jag insåg att jag inte orkade. Jag vaknade en morgon och all kraft var slut. Jag bröt ihop och hade ingen aning hur jag skulle gå vidare. Det var då jag insåg vad jag måste göra, och jag gissar också att det är något många andra också borde göra. Nämligenatt säga nej. Och kanske det viktigaste av allt, att inte ha dåligt samvete över det.

Ibland måste man tänka på sig själv. Man måste få vara egoistisk. Man måste få säga nej! Det finns bara en som kan säga när det räcker, och det är en själv. Om det inte känns bra, säg nej. Om du känner att du har mer än vad du klarar av, säg nej. Prata med dina lärare eller din chef, de kommer att förstå. Det finns inget i världen som är värt så mycket att du ska gå in i väggen. Och om det är värt det, ge det tid, du kommer att komma dit. Gör inget på bekostnad av din egen hälsa. Du är värd så mycket mer än det. Din psykiska hälsa är minst lika viktig som din fysiska.

Glöm aldrig bort dig själv.

Läs mer om temat hälsa här!

Vad tycker du?