Hoppa till innehåll

Jenna och Niklas tar kommandot över STBL

Jenna och Niklas tar över Studentbladet nästa år. Foto: Julius von Wright

Jenna vill ha ett eget mc-gäng. Niklas skulle aldrig – inte över sin döda kropp – gå med i det. Studentbladets redaktion 2015 lovar provokationer, färgspyor, feminism och studentnära rapportering för nästa år.

 De kommer att bli nyfikna och förvånade, säger Niklas.

 De kommer att bli provocerade och tänka ”Är det här Studentbladet?”, säger Jenna.

Jenna och Niklas har en klar bild av vad läsarna kommer att tänka när de öppnar första numret av Studentbladet nästa år.

 Studentbladet ska vara roligt att läsa. Vi ska satsa på humor, men också ta upp viktiga saker. Vi ska försöka provocera och ha fokus på jämställdhet och feminism. Vi ska satsa på att ordna evenemang och träffa de som läser. Vi ska vara på plats, säger Jenna.

Den nya redaktionen kommer att satsa på det grafiska. Tidningen ska vara visuellt snygg och ha mycket färger. Den kommer att vara som en färgspya, konstaterade Niklas i en radiointervju tidigare i veckan.

Redaktionssekreterare Jenna Vierinen är 21 år och hemma från Malax. Hon har studerat litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och studerar nu till kulturproducent vid Arcada. Under hösten har hon arbetat på Radio X3M.

Chefredaktör Niklas Evers, 23 år, har arbetat på Västra Nyland och på Svenska Yle. Han flyttade till Helsingfors direkt efter militären och började studera journalistik vid Soc&kom. Niklas ska ta med nyhetstänket till Studentbladet och tänker satsa på att snabbt komma ut med nyheter på webben. I fickan har han för det mesta något att skriva upp idéer i – idéer som han inte alltid vågar pitcha på sitt nuvarande jobb.

 Det sjuka är att vi nu kanske förverkligar några av dem, säger Niklas och skrattar.

Vad gör de nya redaktörerna då de inte jobbar?

– Jag tycker om att ha roligt och håller på med musik, säger Niklas. Mina intressen är alla kulturellt ofina, smutsiga. Jag är ganska långt borta från de kulturella finrummen, men jag tycker det är helt bra.

Tittar du på Paradise Hotel?

 Nä, det gör jag ändå inte, säger Niklas.

Jenna konsumerar serier på löpande band, något som hon säger också kommer att synas i tidningens innehåll.

 Just nu ser jag på Sons of Anarchy och vill nu bara vara med i ett mc-gäng. Det är så coolt, säger Jenna och säger att hon ibland brukar följa med vad som händer vid Bandidos klubblokal vid Arabiastranden, från säkert avstånd förstås.

Vad skulle vara din roll i ett mc-gäng?

 Jag skulle bestämma, säger Jenna.

Niklas, vad skulle du säga då du ser Jenna komma med sitt mc-gäng?

 Jag skulle inte våga säga så mycket. Jag skulle bara spela cool, säger Niklas.

Beskriv varandra med tre ord!

 Niklas är lång, verkar smart och har pondus i sin röst, säger Jenna.

 Jenna är engagerad, är lätt att samarbeta med och easy-going, säger Niklas.

Vad står det om ert år i Studentbladets 200-årshistorik?

 Roligt, färgglatt och jämställt, säger Jenna.

 Det är året folk började bry sig om vad det står i den, folk blev engagerade, säger Niklas.

Niklas och Jenna börjar sitt arbete på redaktionen i januari 2015.

Vad tycker du?