Hoppa till innehåll

Varför uppfattar vi brutna ben och depression så olika?

Julius von Wright

I fredagens nummer av Studentbladet fokuserar på vi ungas hälsa. Studenternas hälsovårdsstiftelse SHSV:s forskning är ingen positiv läsning. Antalet studerande med diagnostiserad depression och ångestsyndrom har fördubblats under 2000-talet och SHVS säger att var femte besök hos dem är på grund av psykiska problem.

Ungas psykiska ohälsa är ett tabubelagt ämne, det märker jag då jag läser en av artiklarna i nästa nummer där en ung kvinna beskriver sina erfarenheter. Det är inte bara hennes historia som visar hur oförstående samhället kan vara, utan det är också mina egna reaktioner. Jag reagerar på att hon berättar med eget namn, öppet om vad som hänt.

Reaktionen skulle jag aldrig få om hon hade skrivit om sitt brutna ben eller sin cancer.

Hur kan man införa strängare prestationskrav (FPA:s nya regler för studiestöd) samtidigt som man skär i studenthälsovårdens hyresstöd?

Visst berättar det mycket om mig, men jag tror det är en reaktion jag delar med ganska många. Hur reagerar du själv? Varför är det så stor skillnad på hur vi ser på fysisk och psykisk ohälsa?

En orsak kan vara uppfattningen om att vi ska vara i kontroll av våra liv. Trots att vi lever i ett samhälle där vi är alla en del av en komlicerad struktur, så förväntas vi ha ett personligt ansvar för vårt psykiska välbefinnande och vår framgång.

Det här syns inte minst i entreprenörshysterin som sveper över oss. Missförstå mig inte, företagsamhet är bra och ska finnas, men det får inte kasta en skugga över dem som av en eller annan anledning inte förmår sig till det. ”Tänk positivt”, ”Ryck upp dig” eller ”Sluta klaga” uttalas eller tänks av många. Dessa ord sammanfattar uppfattningen om psykisk ohälsa som en fråga om vilja.

SHVS:s undersökning visar att den psykiska ohälsan bland studerande ofta bottnar i prestationsångest. Den bristande helhetsöversikten som regeringen har är därför oroväckande. Hur kan man införa strängare prestationskrav (FPA:s nya regler för studiestöd) samtidigt som man skär i studenthälsovårdens hyresstöd? Att samtidigt skära i ena ändan och öka i andra är ett riskfyllt spel.

Vad tycker du?