Hoppa till innehåll

ASK och Novium säger nej till läsårsavgifter

Regeringen har föreslagit terminsavgifter för studerande som kommer utanför EU- och EES-området. Om förslaget går igenom väntar minst 4000 euro i terminsavgifter för studerandena från och med år 2016.

Förlaget gäller endast de engelskspråkiga programmen och skulle inte beröra de svensk- eller finskspråkiga. Förslaget har sänts ut på remiss och inom fem veckor ska beslut tas om lagförslaget ska presenteras för riksdagen. Godkänns lagen införs terminsavgifterna 2016.

– Läsårsavgifterna hämtar inte tilläggsintäkter till högskolorna, speciellt då högskolorna samtidigt ska skapa stipendiesystem för att stöda de studerande som kommer från sämre socioekonomiska förhållanden, säger Jani Räisänen, styrelseordförande vid ASK.

– Då man ser på de andra nordiska länderna som infört läsårsavgifter, Danmark och Sverige, kan man endast förvänta sig en kraftig sänkning i antalet sökande från tredje länder, säger Noviums styrelseordförande John Nordqvist.

Vad tycker du?