Hoppa till innehåll

Cinco días de películas

cinemaissi

I år fyller den latinamerikanska filmfestivalen Cinemaissí tio år och bjuder på cirka 50 olika filmer och dokumentärer under fem dagar i Helsingfors. Cinemaissí har under sina tio år vuxit och från att ha varit en marginell händelse nu blivit en etablerad del av Helsingfors kulturfestivaler.

– Fast vi har blivit mycket större är vi fortfarande en grupp vänner som gör en filmfestival tillsammans. Festivalen har vuxit men vi har inga röda mattor utan diskuterar istället filmerna med publiken och dricker en öl, säger Potenze.

Filmutbudet är stort, allt från Cannes-prisbelönta mexikanska filmen Heli till Argentinska Madam Baterflái som lyfter upp transfrågor.

– Det finns något till alla, vi har action, romantik, dokumentärer, komedi och varje film har mycket att säga. Vi ordnar även många paneldiskussioner med filmteam där publiken också aktivt kan vara med och ställa frågor och diskutera. Vi hoppas på mycket engagemang.

Ett besök som festivalen kommer att få är medlemmar från Las Libres som är en människorättsorganisation i Mexiko som jobbar för kvinnors rättigheter och främst för rätten till abort.

– I Mexiko kan kvinnor hamna i flera års fängelse om de gör abort. Diskussionen ordnar vi tillsammans med Amnesty där vi bland annat jämför de mexikanska och finländska förhållandena

Enligt Potenze skulle latinamerikanska filmer få synas mer på de finländska tv-kanalerna.

– Det är tråkigt att inte ens Yle visar fler än en eller två latinamerikanska filmer per år. Och när Brasilien ordnade fotbolls-VM i år visades en dokumentär om David Beckham som åker på en motorcykel i Brasilien, kunde de inte hitta någonting annat? Måste vinklingen alltid vara amerikansk eller brittisk?

Jaime Potenze hoppas på att festivalen kunde utvecklas ännu mer och bli en slags filmklubb som visar en film en gång i veckan och ordnar en diskussion efteråt.

– Men det är ännu en dröm. Det är svårt att få ihop en festival, och det skulle vara ännu svårare att organisera en filmvisning varje vecka. Men tills vidare är Cinemaissí det enda kulturinslaget av Latinamerika i Helsingfors.

Vad tycker du?