Hoppa till innehåll

Är containern lösningen på bostadskrisen?

Var fjärde bostadslös uppskattades 2013 vara under 25 år, det vill säga just under 2000 personer. Problemet är bristen på små och förmånliga lägenheter, särskilt i huvudstadsregionen där de flesta unga bostadslösa befinner sig. Bostadsköerna är långa. Ungdomsstiftelsen har tusen personer i kö och studentbostadsstiftelsen HOAS har närmare femtusen.

Ungdomsstiftelsen och Förbundet för ungdomsbostäder föreslår containrar som en lösning på bristen. De är billiga att producera och hyrorna kunde hållas låga.

– En container kostar 3000 euro att bygga och innehåller allt. Det är bara att ta kläderna med dig, säger Harri Nordling, arkitekten som planerat bostaden.

– En liten lägenhet räcker för unga. Det är priset och platsen som är viktiga då unga väljer hemmet.

Hyran för rummet på 14,3 kvadratmeter skulle vara ungefär 300 euro, vilket kunde täckas nästan helt och hållet av bostadstillägget.

Nu väntar Ungdomsstiftelsen och Förbundet för ungdomsbostäder på att få grönt ljus från Helsingfors stad för att bygga containerhusen. De har redan siktet inställt på en tomt i Malm i Helsingfors där de hoppas göra ett första försök på bygget. Åtta containrar skulle placeras vägg i vägg i fyra nivåer.

Byggprojektet står ännu inför det byråkratiska hindret att Helsingfors stad inte tillåter lägenhetsbyggen under 20 kvadratmeter.

Vad tycker du?