Hoppa till innehåll

Upptäck din stad!

Karin Beate Nøsterud/norden.org

En del av er som är nya gulisar har kommit direkt in i högskolevärlden efter gymnasiet, andra har haft några mellanår. Och när ni kliver in i era högskolor och universitet blir ni överösta med material om sitsetikett, fakulteter, halarmärken, kopieringskort, utbytesstudier och vappenfirandet. Och allt där emellan. Därför är det inte nödvändigt för Studentbladet att skriva en ny gulis-ABC, för den informationen har ni redan. Istället satsar vi på att tipsa om guldkorn från de finlandssvenska studiestäderna.

För studielivet handlar också om att bli mer självständig och hitta egna utrymmen. Uppleva nytt. Hitta det där caféet i utkanten av centrum som är perfekt för att skriva klart en essä och erbjuder det mest smakrika teet.  Öppna en studiebok och känn lukten av gammalt kaffe som någon spillt över sidorna för några år sedan. Promenera i höstrusket via ett pastellfärgat kvarter eller gå på utställning med kompisar. Leta efter nya gatunamn och hitta nya intressen. Det är den där tiden innan en behöver tänka på amorteringar eller vem som ska fredagshandla och hur många liter mjölk som ska köpas.

Många har kanske flyttat till en ny stad och ska även lära känna den, och här kan Studentbladet och dess medarbetare vara till hjälp. Vill du gå på loppis, kanske ta en promenad i ett naturskönt område, äta gott eller titta på tavlor? Ortsborna Astrid, Mima, Adam, Anna och Frida kommer med tipsen som hjälper dig att hitta din stad ­- eller finna den på nyt!

Frida Häggman, studerar akutvård, Helsingfors:

KULTUR
Helsingfors har många muséer med studerandepriser som man kan besöka för att få några kulturpoäng. Första fredagen varje månad är inträdet fritt till Kiasma- Helsingfors museum med modern konst. Svenska teatern erbjuder många bra teaterupplevelser i större skala och har olika erbjudanden som passar en studerandes plånbok bättre.

MAT
Alla Unicaféer i Helsingfors erbjuder bra husmanskost till studerandevänliga priser och Unicafé vid Tre Smeder är dessutom öppen på lördagar. Vivos är en libanesisk restaurang bakom Kampens köpcentrum med härlig atmosfär. Här får du rätter som babaganoush och kebabtallrik till ett rättvist pris. Är du istället sugen på en god eftermiddagskaffe med hemlagade cupcakes och matiga smörgåsar så är Kuppi ja Muffini på Kalevagatan ett trevligt tips.

PLUGGSTÄLLEN
Huvudbiblioteket i Kaisaniemi (Kaisa- huset) erbjuder en lugn och ljus arbetsmiljö för längre plugg-sessions och erbjuder datasalar, läsesalar eller sköna fåtöljer framför det enorma fönstret. En våning ner har de ett café där man kan ta en kaffepaus. Bibloteket vid Rikardsgatan är ett mysigt bibliotek i retrostil värt att besöka för att plugga. Vill man höra klirr av kaffekoppar och espressomaskinen pysande är café Köket vid Senatstorgets hörn ett annorlunda ställe att studera om man behöver lite bakgrundsljud för koncentrationen.

FRILUFT
Ett tips som du säkert hört tidigare men värt att nämnas igen är Sveaborg. Ta med picnic-korg eller om du bara behöver rensa tankarna och stressa ner är havsvindarna och utsikterna ett fint ställe att besöka.

LOPPIS
Under sommaren erbjuder Helsingfors många utomhusloppisar och även städdagar där hela Helsingfors får vara med och sälja. De finns i alla parker och runt varje knut, du kan inte missa det. Under vintern finns det också små och intressanta loppisar. Ta ett besök till Penny Lane på Runebergsgatan och upplev vintage bästa sida.

Astrid Råberg, studerar rättsvetenskap, Åbo:

KULTUR
Åbo är Finlands äldsta stad, så ta vara på möjligheterna att förkovra dina historiska kunskaper. Ägna en lördag åt att insupa konst och historia på Aboa Vetus & Ars Nova, och fortsätt med en utflykt till Åbo slott på söndag. Vill du köra hardcore-versionen kan du fylla fredagseftermiddagen med ett besök på Apoteksmuseet och gården Qwensel som andas rokoko och gustaviansk stil.

MAT
För dig som föredrar vegetariskt rekommenderas studentrestaurangerna Brygge och Macciavelli, särskilt deras ”proteiinibistro” med bönor, tofu, grynost och annat gott. Vill du bort från den FPA-subventionerade studentmaten kan du titta in på Fabbes på Biskopsgatan: trevlig atmosfär, glad och innovativ personal samt plånboksvänliga priser utlovas.

PLUGGSTÄLLET
Arkens bibliotek känns nytt och fräscht. Du kan sitta vid fönstret med utsikt över ån och ifall du fryser finns filtar tillgängliga. Stäm gärna träff med en kompis så är risken mindre att du stannar hemma och degar.

FRILUFT:
Ta buss nummer 8 ut till Runsala och flanera runt i den botaniska trädgården. Eller också ger du dig ut på någon av de många promenadstigarna och njuter av skogsluften. Kommer garanterat att fylla din studietrötta hjärna med efterlängtat syre.

LOPPIS
Det är lätt att få timmarna att gå på Kirppis-Center Manhattan lite utanför centrum, och visst känner man sig lite hjältemodig när man stillat shoppingsuget utan att elda på konsumtionshysterin av nya prylar. Vill du fynda begagnade möbler kan du svänga förbi Ekotori mittemot Studenthälsan.

Mima Hellsberg, studerar till hortonom, Ekenäs:

KULTUR
Mitt bästa kulturtips för den som vill lära känna Ekenäs eller dess historia är att besöka museicentret EKTA. Museicentret har öppet onsdag-söndag kl 11-17 och man kan använda förmånskuponger från smartum. Inträdet för studerandee är 5 euro.  Om du vill gå på bio är biosalongen Bio Forum (sedan 1912) som ligger alldeles nära torget på Helene Schjerfbecksgatan 5 värt att besöka. En biljett kostar i skrivande stund 9€.

MAT
Lunchrestaurangen Piazza serverar lunch måndag-fredag kl 11-15. De satsar på traditionell husmanskost och har stort utbud av sallader och grönsaker. I priset på 7,90 euro ingår både soppa och husmanskost, hembakat bröd och kaffe + efterrätt. Hos Piazza kan man även använda lunchkuponger. Novias lunchrestaurang Atrium serverar även fem olika lunchalternativ på alla vardagar. De serverar även morgonmål och mellanmål.

FRILUFT
Jag rekommenderar var och en att ta sig ut på promenad runt Ramsholmen. Det fungerar vilken årstid som helst! Det är ett naturområde bara några kilometer från Ekenäs centrum. Förutom att hjärnan tackar för friskluften är det gratis så plånboken ekar inte tomt efteråt. Huvudvandringsleden på holmen är upplyst så det känns tryggt att gå där också när dagarna mörknar snabbt. På turistbyrån vid torget kan man även gå in och fråga om flera friluftsområden och därifrån får man också kartor över staden och dess gatunamn.

PLUGGSTÄLLET
Bästa studieplatsen är stadens bibliotek men det fungerar också bra att sitta på en gräsmatta eller bänk i en park eller vid havet. Ett annat ställe var man kan sitta och studera är i lunchrestaurangen Atrium. Dock rekommenderar jag att man inte sitter där vid lunchrusningen.

LOPPIS
Emmaus (Haugesundsvägen 18) Missionsboden (Järnvägsgatan 15) Ekenäs second hand shop (Drottninggatan 2) Loppis Elefant (Genvägen 4) Loppis Kassler (Pehr Sommars gata).

Anna Nygård, studerar utvecklingspsykologi, Vasa:

KULTUR
På Skafferiet at Ritz scen står med jämna mellanrum komiker, kända eller halvkända band, teatergrupper, föreläsare och så hålls det diskussionsforum. Många som gästar Ritz kommer från grannlandet Sverige men också lokala förmågor får lika mycket tid i rampljuset. Ritz är en gammal biosalong och nu har det gamla konceptet tagits i bruk igen, det visas film!

MAT
Den billigaste studentlunchen i stan hittar du vid universitetsstranden, vid Amicas Buffetti och Mathilda. För 2 euro får du avnjuta din lunch, ett enkelt sätt att skrapa ihop en extra slant till helgens bravader. Om du däremot är ute efter en smakupplevelse kan jag tipsa om cafét Sweet Vasa. Någon kanske känner igen namnet från tv­-programmet Suomen paras leipomo. Gudomliga bakelser och fräcka sallader! Alla Vasabors vardagsrum! Andra ställen värt att nämna är Raawka, ett ekologiskt café med snygg inredning och äkta smaker! För alla älskare av asiatisk mat kan jag tipsa om Thai-house.

PLUGGSTÄLLET
Bästa stället att sitta och studera på är utan tvekan biblioteket Tritonia vid universitetsstranden i Brändö. En glasvägg på fem våningar skapar en rofylld känsla och utsikten är idyllisk med gröna parker och hav. För den flitiga studeranden finns det två läsesalar som får användas mellan klockan 6 på morgonen till två på natten, under vissa restriktioner såklart.

FRILUFTSTÄLLET
Finlands enda världsnaturarv finns i Österbotten. Om du bor här hör det till att du minst en gång går på upptäcksfärd i världsarvet Kvarken. Oberoende årstid är naturen vacker! Annars kan du backträna på högsta toppen i Vasa, Öjberget. Då är du en verklig Vasabo!

LOPPISET
Det största loppiset i Vasa är Adam & Ewa som ligger på gångavstånd från centrumkärnan. Reservera minst ett par timmar, för här finns grejer! Adam & Ewa är lite som Vasas Ikea, där finns allt man behöver. Andra loppisar värt att nämna är Suvi-kirppis och Fyndis, samma koncept men med färre försäljningsbord. Letar du efter möbler eller andra stora saker är det findit.fi som gäller, österbottningarna är troligtvis de aktivaste i landet på den sajten. 

Adam Guarnieri, studerar formgivning, Jakobstad

Adam Guarnieri

KULTUR
After Eight. Om det är nåt som händer i Jeppis så är det ofta på café After Eight, här ordnas med jämna mellanrum konserter, modevisningar osv. Bland annat Petter och Daniel Adams-Ray har spelat här, plus många lokala band. Efter paraden, höjdpunkten på Jeppis Pride så var det After Eights gård som var det officiella uppsamlingsstället. Personalen är trevlig, stället mysigt och om det inte är nåt speciellt evenemang på G kan man alltid krypa upp i ett soffhörn med en bok från bokbytarhyllan och en lyxig iskaffe med glass. Om du vill undvika Noviaelever och övriga studerande är detta dock inte stället för dig.

MAT
Vegana/Mango House är två personliga favoriter. Vegana har lunchbuffé som är som namnet antyder vegetarisk och till stor del vegansk. Ligger lite undangömt i samma utrymmen som en kyrka men väldigt centralt. Maten är fräsch och urvalet stort, risken att gå därifrån hungrig eller missnöjd är minimal så länge man inte förväntar sig en flintastek. Mango House är allt vad man kan vilja ha av ett ställe som serverar asiatisk mat. Stället och maten är fräscha, det är snyggt inrett, prisnivån är bra, maten god och portionerna rejäla. Dessutom ligger det precis bredvid campus!

PLUGGSTÄLLET
Campus Allegro. Definitivt det bästa stället att plugga, oavsett om du vill göra det i lugn och ro eller i ett större gäng. Hela skolan är full med olika hörn man kan hänga i och det finns flera soffgrupper utspridda där flera personer får plats att plugga lite bekvämare. Plus även för att både skolans bibliotek och datasalar ligger nära till hands när man befinner sig inom campus.

FRILUFTSOMRÅDE
Fäboda. Fäboda är ett absolut måste-ställe på sommaren, stranden med både klippor och sand hör till dom absolut bästa stränderna i Österbotten. Men hit kan man komma året runt oavsett om man älskar att simma i havet eller helst inte ens tittar på sand. Hela området är naturskönt och skogen runtomkring är full av stigar som lämpar sig för vandringar och löprundor.

ÖVRIGT
Grubbo skatepark. Den nyligen invigda skateparken ligger en bit utanför Jeppis, invid riksåttan bredvid Sursik skola. Även om det inte är precis gångavstånd är betongparken väl värd att besöka. Skateboards, inlines, kickbikes och bmx-cyklar är tillåtna. Om man inte (ännu) kontrollerar nåt av dessa sätt att ta sig fram kan man ju alltid komma för att kolla in dom som gör det. Eller varför inte försöka fixa lite privatlektioner?

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.57. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?