Hoppa till innehåll

Åbo Pride: En kamp för lika rättigheter

"Det är dags att visa att vi inte heller i Åbo accepterar politik som trampar på mänskliga rättigheter." Foto: Astrid Råberg

Det vimlar av flaggor i regnbågens alla färger, skyltar och banderoller, ballongknippen och excentriska utstyrslar. Någonstans står ett gäng tjejer iklädda vita brudklänningar.

När arrangörerna Laura Pohjola och Roosa Laaksonen hälsar alla välkomna påminner de om den historiska bakgrunden till Prideparaden. I New York år 1969 gjorde polisen ett tillslag mot en homobar. Vanligen fogade sig folket i detta, men den här gången gjorde människorna motstånd, och ur detta föddes en rörelse som står upp för hbtq-personers rättigheter och motsätter sig ett segregerat samhälle.

Framförallt är Prideparaden ändå en demonstation, ett ställningstagande för att frigöra människorna från de trånga normer som upprätthålls i samhället. Arrangörerna talar för en jämlik äktenskapslag, en förnyad translag och mäskliga rättigheter. Folksamlingen hurrar och applåderar. Arrangörerna ger anvisningar om hur tågordningen ser ut. Färden kan börja.

De 3500 personer som paraden består av börjar i maklig takt röra sig ner mot Åbo torg, över ån, upp mot Vårdberget och ner till Kuppisparken. I tåget deltar politiska partier, föreningar och organisatier, barnfamiljer, kompisgäng och andra privatpersoner. Bland annat scouterna och Amnesty International finns på plats, och De Grönas, Vänsterförbundets och SDP:s representanter skymtar i folkvimlet.

När paraden nått Kuppisparken är det dags för musik och tal resten av kvällen. Däremellan kan man köpa sig ett par sockor i regnbågens alla färger, lacka naglarna i regnbågens alla färger eller få ansiktsmålning i De Grönas partitält. För den som inte fått nog fortsätter festen natten lång med programpunkter även på söndag.

Vad betyder Prideparaden för dig?

"Prideparaden är viktig, ett glatt sätt att ta ställning för kärlek."
"Frihet", säger Pinja Jalonen. Foto: Astrid Råberg
"Prideparaden är mångfaldens fest, människors komplexitet synliggörs. Det är också viktigt att minnas den historiska bakgrunden till paraden, och att påminnas om att alla sexuella minoriteter inte heller befinner sig i samma ställning sinsemellan", säger Emilia. Foto: Astrid Råberg

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.55. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?