Hoppa till innehåll

Ett försvarstal för det tråkiga

Studentbladet fick besök från Svenska YLE:s Kollektivet förra veckan och jag fick prata lite om tidningen, studentlivet och mig själv (det är ju alltid kul!). Bland annat fick jag frågan vad vi har som mål med Studentbladet.

Stbl präglas kraftigt av de som är redaktörer och tidningen kan variera mycket från ett år till ett annat – på gott och ont. Studentbladet har sett väldigt olika ut genom tiderna, och jag vågar påstå att årets version har fortsatt på fjolårets – seriös, men kanske med en snäppet tråkigare touch.

Då jag säger tråkigt (med risk för att låta pretantiös) så menar jag inte något dåligt, varken då det gäller årets eller tidigare års stil på Stbl. Det jag menar är att vi på årets redaktion medvetet har satsat på ämnen som vi hoppas har väckt eftertanke, ilska eller glädje.

Då det färdigt finns en tidning som Studentbladet ser jag (personligen) det som rentav oansvarigt att inte dra full nytta av dess potential. Vi har en tidning som binder ihop studerande i mer eller mindre hela Svenskfinland – så klart den ska användas som ett utbildningspolitiskt språkrör! Den ska provocera, ta ställning och erbjuda en röst för den framåtsträvande studentrörelsen.

Det finns redan annat som binder oss samman i komedins tecken. Andra som gör det bättre.

Har ni skapat en ny Ny Tid? frågar då Anne från Kollektivet skrattande.

Fan, är det det vi gjort? rusar genom mitt huvud. Kanske det, men det finns väl värre saker vi kan ha gjort med tidningen? Personligen ser jag det som en komplimang att jämföras med Ny Tid, men vi spelar knappast inom samma liga.

Men jag ser ändå att Studentbladet har ett enormt potential som ännu är outnyttjat. I diskussioner om de finlandssvenska mediernas framtid (eller som en ung journalistikstuderande så klokt påpekade på facebook: varför pratar vi inte mera om vad vi ska göra, istället för hur det ska gå?) så ser jag att Studentbladet har alla möjligheter att vara en plattform för nya innovativa satsningar.

Nu slirade jag lite bort från ämnet – och jag vet inte riktigt vart jag ville komma med detta. Bäst att avsluta och gå tillbaka till att vara tråkig.

Aj jo, och se på dagens avsnitt av Kollektivet! Vi är med!

Vad tycker du?