Hoppa till innehåll

Drömmar uppfylls på Brännskär

– Allt började en tidig sommarmorgon, när jag och min goda vän Linus var ute och paddlade. Någondera kläckte idén om att grunda en äventyrsö. Det blev tyst i kajaken en lång stund, och idéerna började rulla, säger Simon Strömsund, som står bakom företaget tillsammans med bröderna Linus och Lennart Söderlund.

Simons och Linus visioner tog en konkret form när Lennart för några år sedan såg en tidningsannons där en arrendator söktes för Brännskär i Åbolands skärgård. Någon som bor året om på ön och livnär sig på verksamhet där efterlystes. Lennart nappade och flyttade in i ett gammalt fiskehemman, som fanns på ön. Tillsammans började de tre männen rusta upp Brännskär för att ta emot besökare.

Papperskrig mitt i slutarbetet

Företaget Living Archipelago grundades förra våren. Då höll Simon på att slutföra sina studier på Novias scenkonstlinje i Vasa och Linus gick en folkhögskoleutbildning i Kronoby. Genast när de fick varsin yrkestitel som dramainstruktör respektive vildmarksguide flyttade de till Nagu och började arbeta för fullt.

– Det var utmanande att ha papperskrig med det nya företaget mitt i slutarbetsprocessen. Den vintern fick vi sitta långa kvällar vid matbordet och gnida geniknölarna, säger Simon.

Arbetet med ett färskt företag kräver mycket insats, både när det gäller tid och pengar.

– Vi har dragit ner på levnadsstandarden för att få företaget att rulla. Det är en uppoffring, men vi vet att vi kommer att belönas.

Utnyttja kunskapen som finns

Tillsammans har Simon, Linus och Lennart ett brett kunskapsområde. Lennart är trä- och möbeldesigner och båtbyggare. Han har också erfarenhet av husbygge, och Linus av hamnarbete. Trion har byggt bland annat terrass och utedass samt gjort om en gammal nätbod till café. I allas kunnande kombineras kontakten till människor och natur, och kunskaper i grupparbete via lekar och teambuildning. Det har de utnyttjat till många aktiviteter på ön: lägerskolor, Wild Camp-barnläger, gästhamn, paintball, pilbågsskytte och kajakuthyrning för att nämna några. Visionen var att skapa en samlingspunkt i skärgården där alla sorters människor kan samlas. Det underlättades av förbindelsebåten som åker till Brännskär – man behöver alltså inte ha egen båt.

– Brännskär är inte en stor klassisk gästhamn, men inte heller en naturhamn. Det är som en egen liten sagovärld.

Lös ett problem i taget

Några större svårigheter med företaget har Simon inte upplevt.

– Vi fick lära oss i praktiken hur det är att sköta ett företag, eftersom ingen av oss har utbildning för det. Men det är inte ett så stort problem som jag var rädd för när jag kastade in mig i projektet.

– Alla tre drar i samma riktning och har samma vision. Det kan vara jobbigt när stora beslut måste fattas, men vi löser ett problem i taget och lär oss an efter.

Trots ekonomiskt oroliga tider har Living Archipelago haft en bra start.

– Vi är kärringen mot strömmen. Det är nya vindar som blåser.

Simon vill uppmuntra andra att arbeta hårt för egna projekt.

– Man ska kasta sig in helhjärtat om man vill uppnå sina drömmar. Vi har skapat en livsstil där arbetet är en del. Vi gör det vi älskar att göra och får vårt levebröd av det.

Vad tycker du?