Hoppa till innehåll

Artopus stillar konsthungern

Placeholder image. Bild: Studentbladets hustomte.
Hoppsan! Den här bilden har försvunnit från våra arkiv. Så kan det gå när man badar med byxorna på. Bild: Studentbladets hustomte.

Artopus kommer i Jakobstad att äga rum i Brandkårshuset som ligger centralt beläget bredvid skolparken. I Vasa kommer festivalen att hållas på kasernområdet. Hittills har intresset för festivalen varit stort och Michel Ruths, projektledare för festivalen, berättar att många har varit nyfikna på festivalens koncept. Vissa har även ifrågasatt tanken med att samla flera typer av konst under ett och samma tak, något som han själv bara ser som en möjlighet.

– Utan människor med intryck från andra kulturer, med annat perspektiv, finns det en stor risk att man snöar in sig i sin egen bekvämlighet – man gör sig bekväm med sådant man vet är ett säkert koncept. Konst för människor närmare varandra. Varför då inte förstärka den känslan och göra någonting som går utanför den vanliga ramen? säger Ruths och påpekar att det kommer att finnas en röd tråd under hela festivalarrangemanget: den experimentella konsten.

 ”Trots att Österbotten har ett rikt kulturliv på många plan saknas genreöverskridande evenemang”

Otillfredställd hunger

För drygt ett år sedan föddes idén om att starta upp en konstfestival i Österbotten. Tanken uppstod då Michel Ruths och hans klasskompisar upplevde att konstutbudet i Österbotten inte motsvarade deras förväntningar.

– Det gäller inte bara konststuderande, det finns en hunger, en slags längtan att få ta del av konst i olika genrer.

Ruths förklarar att många söker sig till Helsingfors eller utomlands för att tillfreddställa sina kulturella behov.

– Trots att Österbotten har ett rikt kulturliv på många plan saknas genreöverskridande evenemang. Nu ser fotointresserade på fotografier och musikintresserade håller till på konserter – vi vill samla alla konst och kulturintresserade under samma tak och utbyta våra tankar och dela våra intressen, säger Ruths.

Namnet Artopus?

– Artopus är en mix av engelska ordet ”Art” (konst) och det latinska ”Opus” (verk). Ordet artopus i sin tur påminner om engelskans ”Octopus” (bläckfisk) vilket även vår logo föreställer. Vårt syfte är att samla olika typer av konst under samma tak – något bläckfisken syftar på med sina utsträckta tentakler, säger Ruths.

Bland andra den internationella peformancegruppen Non Grata kommer att uppträda på festivalen som en del av sin Europaturne ”Diverse Universe”.

– Videokonstnären Marcus Lerviks kommer att ställa ut sina verk och bandet Oskryf kommer att uppträda. Sedan har vi även inbokat flera performance artister från bland annat New York, Mexico och Asien, avslöjar Ruths.

I och med att festivalen är gratis och icke-vinstdrivande använder man sig av enkla medel. Ruths berättar att festivalen finansieras med hjälp av stipendier, sponsorer och frivillig arbetskraft. Han tillägger:

– Det är viktigt att alla skall ha en möjlighet att ta del av Artopus.

Men bakom projektet gömmer sig mängder av arbetstimmar. Någonting Ruths var beredd på.

– En sådan här festival planeras inte över en natt. Det är otroligt mycket arbete bakom, förutom den ekonomiska finansieringen krävs det ambition, tro och passion. Om det finns intresse hoppas vi på att att upprepa evenemanget nästa år och göra det till en tradition i Österbotten. Just nu satsar vi allt på att åstadkomma en lyckad festival man inte glömmer i första taget, säger Ruths.

Vad tycker du?