Hoppa till innehåll

Håll sommarkoll!

Edit LIndblad

För många studerande betyder sommaren ändå mestadels jobb. Eller sommartsudier. Att säga upp sin lägenhet eller hyra ut den via högskolemejlen.

Men sommaren erbjuder också en möjlighet att ladda sina batterier, och sommarjobbslönen är en trevlig boost i ekonomin och möjliggör lite mera resande, lite mera öl i parken och lite mera valfrihet i matvanorna. Hejdå makaroner och ketchup liksom.

Det finns ändå några saker som du ska ta i beaktande när du väl har satt dig på gräsmattan i sommarsolen. FPA:s klor når dig och dina uppgifter även under sommaren. Om du har lyft för mycket studiestöd så ska du betala summan tillbaka senast den 31 maj via din nätbank. Annars kontaktar FPA dig senare med ett vitt kravbrev som innehåller en 15 procents ränta på summan. Hej igen makaroner och ketchup! För att undvika det här går du in på kela.fi och loggar in med exempelvis dina nätbankskoder och betalar frivilligt, som Folkpensionsanstalten uttrycker det.

Ett annat FPA-faktum är att studiestödet förändras från och med den första augusti. Studiestödet får en årlig indexförhöjning och studielånet höjs med 100 euro per studiestödsmånad. De nya studerandena som inleder sina studier år 2014 kommer att få ett förhöjt stöd, men stödmånaderna minskar från 70 till 64. Du förväntas fortfarande samla in fem studiepoäng per studiestödsmånad.

En annan sak som kan vara bra att lägga på minnet är att göra närvaroanmälan vid ditt universitet eller högskola om du vill fortsätta att studera på hösten. Om du glömmer att göra det förlorar du din studierätt och måste anhålla om återinförd studierätt. Det utsatta datumet för att göre en läsårsanmälan brukar ofta vara någon gång under sensommaren eller de första dagarna i september, men det kan vara bra att kolla datumen på din högskola eller ditt universitet för att vara på den säkra sidan.

Även Studentbladet tar en sommarpaus. Vårt juninummer kommer endast att komma ut som en webbtidning, och innehållet kan läsas både som en pdf eller som enskilda artiklar på Studentbladets hemsida. Där kan du exempelvis lyssna på närpesdialekt, läsa om EU:s klimatpolitik och följa med på ett graffitireportage. Vi återkommer i höst med både webb och papperstidning den 26 september!

Vad tycker du?