Hoppa till innehåll

Inte meningen att svartmåla Nylands Nation

I min ledare i Studentbladets majnummer 2014 skriver jag om dubbelrollen som studerande ibland spelar. Dels ska studerande vara i förfronten av samhällsförändringen och visa morgondagens värderingar, dels uppehåller de själva traditioner som i en del fall innehåller schauvinistiska och rasistiska drag. Exempel på sådana är strippor på herr-och dammiddagar och rasistiska snapsvisor.

I min ledare tog jag även upp ett exempel från efterfesten till Nylands Nations årsfest, där ett par individer utförde nazistiska hälsningar. Min mening med exemplet – som stod som grund till mina tankar i ledaren – var att belysa rasistiska inslag som alltförofta paketeras som skämt och därför ofta accepteras – ett argument som också ofta används för exempelvis snapsvisor.

Exemplets plats i ledaren ger ett annat intryck, som jag inte menat att ge. För det ber jag om ursäkt.

Min avsikt har inte varit att måla upp nazistiska inslag som en del av Nylands Nations traditioner, inte heller har det varit min mening att svartmåla nationen. Handlingarna på nationen utfördes på en öppen efterfest, av individer utan direkta kopplingar till nationen och kunde likaväl ha utspelat sig var som helst.

Jag hoppas att exemplet inte förgrumligar poängen jag har försökt få fram i min ledare: Att studentkårerna måste ta till hårdare tag för att få bort rasistiska inslag inom studielivet. För så länge de finns där kan de ses som delaktiga i ageranden som utförs av studerande – likt sådana som utförs på fester, eller efterfester – oberoende var de håller hus.

Vad tycker du?