Hoppa till innehåll

Peppade på entreprenörskap

Alexandra Järnefelt, Pia-Maria Nickström och Fredrika Gyllang stod bakom kvällens arrangemang.

– Entreprenörskap kan ibland vara ganska killstämplat, eller till och med nördstämplat och människor har den bilden att det bara är de överambitiösa som har möjlighteterna, säger Pia-Maria Nickström som är en av kvällens arrangörer.

–Därför är det viktigt att vi tar upp ämnet för att visa att verkligheten inte ser ut så, och framförallt också lyfta upp kvinnligt entreprenörskap. Vårt samhälle har fortfarande lite den inställningen att män ska framhäva sig medan kvinnorna ska nöja sig med lite mindre, även i affärsvärlden, säger Alexandra Järnefelt, även hon en av arrangörerna.

Kvällens första talare är Jenny Wolfram, vd. för företaget Faceforce, som hjälper företag med att moderera kommentarer på Facebook. Wolfram har i en ung ålder startat sitt egna företag som blivit internationaliserat snabbt. Innan hon startade företaget hade hon en diskussion med sin mentor som frågade henne om vad som skulle hända om allting skulle gå snett och företaget inte skulle lyckas.

DSC_0389

– Jag sade att då kommer jag att behöva äta billig kantinlunch, bo trångt och inte ha råd med fina nattklubbar så jag skulle festa på Codex och Casa. Och det är ju så jag har haft det i de senaste fem åren, skrattar Wolfram.

Den andra talaren för kvällen är Sanna Wester, vd. för företaget marknadsföringsföretaget Viestar. När hon studerade på Hanken under 1990-talet fanns det inget huvudämne inom entreprenörskap.

– Jag läste marknadsföring, och på den tiden var det väldigt få som ens funderade på att starta egna företag. Men det har ändrats nu som vi ser till exempel här.

Westers råd för studerande är att inte bry sig så mycket om vitsord.

– Efter att du fått pappren i handen är det ingen som kommer att kolla på hurdana betyg du fått från enskilda kurser. Men kom ihåg att bli utexaminerad, det är det som är det viktigaste.

Sanna Wester trivs med sitt egna företag.

Wester jobbade länge inom olika företag med fast månadsinkomst och får en fråga från publiken om hon inte var rädd att ge upp tryggheten i en fast lön då hon startade sitt egna företag.

–Nej, jag var inte rädd. Det var nog bara min man som var det, skrattar Wester.

Hanken entrepreneurship societys kväll StartUp Sisters var populärt och väckte mycket diskussion bland deltagarna.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.25. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?