Hoppa till innehåll

Yrke: Skapa dansgolv

"Vi finns för att se till att folk har kul", säger Ida, ena hälften i duon Scifibimboes.

– Dj:ar finns för att skapa stämning. Det är stämningen och atmosfären som ser till att en kväll är lyckad, säger Frej, i musikkretsarna känd som DJ Prospero.

– Vi finns för att se till att folk har kul, säger Ida, ena hälften i duon Scifibimboes.

– Det absolut viktigaste man ska komma ihåg när man är DJ är att själv ha kul, säger Frej.

De här två vet vad de talar om. Frej har spelat musik i cirka tre år och Ida spelade skivor för första gången för två år sedan tillsammans med sin partner in crime Antonia.

De är båda överens om att det viktigaste är att se till att både publiken och man själv har kul på dansgolvet.

Kön ringlar in genom den stora dörren och fortsätter längs med trottoaren. Sankte Peter, i svart jacka och den kännspaka gula brickan, som innebär att det är han som bestämmer här, blickar ut längs kön. Blicken tvingar någon gå in i kön igen. Fötterna i klackar tar skakiga steg framåt, även om klockan inte ens ännu är tolv.

Men vad gör en DJ egentligen, för att se till att folk har det kul? Är det bara att trycka på play?

– Med tanke på att vi spelar mest CD och vinyl är det en hel del mer än att trycka på en knapp, skrattar Ida.

– Det kräver en hel del att mixa, beroende på genren. För det mesta spelar vi 90-talsmusik men nu när vi slängt in lite house under gigsen är man tvungen att vara mer uppmärksam.

Som DJ förväntas du hålla koll på allt som kallas musik. Halva Scifibimboes påpekar att det är viktigt att också känna igen musik som man inte brukar spela.

– Det går mycket tid till att hitta ny musik och att komma på nya idéer, säger Frej.

Antonia och Ida är inte de enda tjejduon som sätter liv på dansgolvet. Hembränt består av Frida Holmborg och Mia Haglund. De är rörande överens med sina kolleger.

– Men i och för sig är vi båda stora musikfans så vi skulle ju sitta och leta efter ny musik annars också, säger Frida.

Kön till baren är minst så lång somden in till klubben. Där finns de obligatoriska killgänget som visar hur tuffa de är genom att beställa en bricka med jägershorts. Drinkludren. Ciderflickorna och -pojkarna. Och de som kör på gammal hederlig öl.

En hel tid av Frejs tid går också åt till det praktiska. Han är också producent för en hel del evenemang och ansvarar därmed bland annat för att se till att det finns någon på scen och spelar.

– Det går en hel del tid till det här. Ibland är det nog svårt att hålla fritid och yrke frånskilda. De flyter så lätt in i varandra.

Frej menar att för en DJ är det viktigt att prioritera.

– Skola, jobb, spelningar. Det är superviktigt att inte låta jobbet ta över fritiden, speciellt då man i princip kan göra sitt jobb hemma också, leta efter musik online och så.

Det är svårt att bolla med två liv: ett på dagen och ett på natten. Då folk går för att lägga sig börjar en DJ:s arbetsdag. Ofta får de gå hem först på morgonkvisten.

– Klart man är trött då man stått och spelat hela natten, säger Frej. Sena nätter och gratis sprit tär på en. Det tog en god stund för mig att inse att jag kan spela skivor nykter också.

– Själv jobbar jag på sjukhus och jag måste få spelningarna bokade långt i förväg för att kunna be om ledigt, säger Ida.

– Även om att spela skivor är roligt kräver det en hel del. I princip står du och koncentrerar dig i sex timmar i sträck. Man märker genast då man blir trött.

– Det beror också mycket på var man spelar och hur länge. Gigget blir betydligt lättare om man spelar ett par timmar i en bar istället för en hel kväll på en klubb, påpekar Hembränt-Frida.

Blickarna flackar när folket på dansgolvet sneglar på varandra. Är det någon ute som röker som nynnar på ”tänä iltana ei tuu pakkeja”? Händerna börjar söka sig neråt mot rumppartiet. Kyssar, som bara fyllon kysser, utbyts tillsammans med lite saliv som smakar salmare.

Och så är det det hela med tekniken. Om en apparat går sönder drabbas hela kvällen. Ljudnivåerna lider, mixningen går inte som smort och det blir pinsam tystnad.

– Så mycket kan gå fel när allt hänger på tekniken, säger Frej. På en spelning i skogen dränktes min dator av regn då en presenning gav efter. Datorn där jag har all musik. Men som tur är klarade den sig.

– Då man spelar analogt är man beroende av mycket teknik, säger Scifibimboes.

– Det är alltid lite skrämmande att förlita sig på tekniken, fortsätter Frej.

Förutom att lyssna på musik och välja låtar är alla mer eller mindre aktiva på Facebook.

– Vi hade till exempel en julkalender och vi lade upp länkar varje dag, säger Frida. Det tar en del tid.

Scifibimboes berättar att med flera spelningar i bagaget har också självsäkerheten ökat. Tidigare planerade de spelningarna mer.

– Nu tar vi det lite som det kommer, spontanare. Vi gör det som känns bra, helt enkelt.

Inne på toan tisslas och tasslas det vem som hånglat med vem och vilken tjej är bitchig. Någon försöker bry sig lite. Tjejerna trampar in på killtoan och springer snabbt in i bås medan de ber om ursäkt. ”Kön till tjejernas är lång”. Utanför dörrarna står folk och väntar på sina sminkande vänner. Fyllesmink funkar aldrig.

Att vara en DJ är inte alltid en dans på rosor, eller i det här fallet i dj-båset. Bland annat är det krävande att alltid vara pepp.

–Man måste alltid vara i sitt ässe. Ingen gillar en deppig DJ, skrattar Frej.

Vad är då det bästa med att vara en DJ?

– Att få människor att dansa, svarar Frej direkt.

– Det är en underbar känsla då man spelar på en bar och plötsligt uppstår det ett dansgolv där ett dansgolv inte fanns i början av kvällen. Att göra någons kväll. Det är ju det det här yrket går ut på.

Lamporna släcks och musiken tystnar. Vissa går hem med sitt livs kärlek, vissa med sitt livs misstag, vissa går hem med en pizza. Men de har alla blivit underhållna.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.23. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?