Hoppa till innehåll

Glada vi till vallokalen gå

Edit LIndblad

Valdatumet har flyttats till 25.5 i hopp om solsken och vårglädje för att få EU-medborgarna till valurnorna medan de nynnar på Hymn till glädjen.

Men hymnen växlar snabbt om från dur till moll när det kommer till valdeltagandet. Även kommissionen har uttryckt sin oro över att så få unga röstar i EU-valet, samtidigt som endast 9 av de 766 europaparlamentarikerna är under 30 år gamla. Inte så förvånande att valet inte intresserar då. I Finland har partierna lyckats samla ihop rätt så många unga kandidater, vissa partier med större framgång än andra. Men de ungas intresse för valet bottnar troligtvis inte endast på bristen av unga i parlamentet.

En intressant detalj i det här valet är att EU-generationen, de som fötts och vuxit upp i ett Finland som hör till unionen, får rösta för första gången. Har de nuvarande 18-19-åringarna någon särskild EU-identitet som inte den äldre befolkningen har? Kanske inte, förutom att varje generation formas av andra omständigheter än de äldre generationerna. Och att uppväxten i ett EU-Finland har ändrat på omständigheterna är givet. För att friska upp minnet från ett Finland innan kan det vara rätt så trevligt att gräva fram en gammal Kaurismäkifilm på VHS från 90-talslådan.

Den Europeiska Unionen upplevs idag som en självklarhet bland flera studerande. I alla fall de områden som berör oss. Det är lätt att åka på Erasmusutbyte och att jobba inom ett EU-land tillför inga större svårigheter. Finland känns litet för många och att jobba på en farm i Frankrike en sommar eller studera sitt biämne i Tjeckien öppnar upp möjligheter som inte var tillgängliga för 20 år sedan.

Utöver fri rörlighet och studiestipendier påverkar EU i en stor grad våra liv, men ännu vallfärdar vi inte till vallokalerna. Förutom att bara nio av alla parlamentariker sammanlagt i hela unionen är under 30 år har Finland sammanlagt tretton parlamentariker som skickas iväg till parlamentet. En känsla av maktlöshet måtro?

I och med att årets kandidatlista fylls med en del välkända politiker ligger förväntningarna på årets val aningen högre och valdeltagandet förväntas få ett uppsving. Om EU-generationens röst kommer att höras högre än de andras får vi se i maj. Oavsett intresset för EU kommer unionen att påverka våra dagliga liv, vare sig det gäller glödlampor eller valuta.

Vad tycker du?