Hoppa till innehåll

Också bögarna är välkomna

Den senaste tiden har det skrivits en hel del osköna saker om vinter-OS i Sotji. I tidningsrubrikerna klagas det på korruption, förtryckta sexuella minoriteter och överhängande terrorhot. Det sägs att det här blir de smutsigaste och dyraste spelen någonsin.

Surr, surr, surr.

Vår regerings kanske viktigaste minister(?), Paavo Arhinmäki, har gått ut med att han bojkottar öppningsceremonin. Bland annat Tysklands ”president” Joachim Gauck är inne på samma linje. De talar om att stå upp mot det usla människorättsläget i Ryssland.

Blah, blah, blah.

Nåjo. Paavo har väl tröttnat på att bygga med lego på kulturministeriet. Ingen överraskning precis. Efter tre år i en pilttiburks-regering är han väl uttråkad och vill norpa åt sig några extra politiska poäng. Det är inte heller direkt överraskande att ett gäng cyniska journalister vallfärdar till Sotji, bara för att skriva dystopiska reportage om underbetalda donare.

Det ingen tycks begripa är att president Vladimir Putin slitit som ett djur för att OS i år ska bli så kiva som möjligt. En riktigt mysig liten sammankomst vid Svarta Havets natursköna stränder. Men det är ingen lätt uppgift. Arenor ska byggas, terrorister jagas bort och bögarna gömmas undan. Putin har dag och natt kämpat med konstverket som är vinter-OS 2014.

Pust, stånk, stön.

Men ändå fortsätter vi att klaga. Vi envisas med att inte se de olympiska spelen som den kultursöverspännande fredsfest de egentligen är. Istället gör vi, liksom Adolf Hitler och Svarta september före oss, politik av spelen. Rysslands president skulle förstås aldrig ens drömma om någonting sådant.

Putin har ju till och med gått ut i offentligheten och förklarat att OS absolut inte har någonting med politik att göra. Smaklöst! skriker han så att det ekar i Kremls korridorer. Men ingen lyssnar. Ingen vill förstå. Inte ens då presidenten försökte styra upp lite hederlig julstämning genom att frige ett gäng politiska fångar var det någon som tackade honom.

Usch, usch, usch.

Men Putin har inte gett upp hoppet. Han vet att en publik som rest tusentals kilometer för att se riktiga män åka skridskor inte står ut med att mötas av en Prideparad. Därför måste de homosexuella stuvas in i skåpet igen. Han vet att ingen skidskytt vill tävla på en lerig potisåker med risk för att misstas för en tjetjensk terrorist. Därför behövs det rejäla arenor och säkerhetspådrag. Han har till och med offrat biodiversiteten i så gott som hela Krasnodar-regionen, och dessutom en och annan miljöaktivist, bara för att vi bekvämt ska kunna åka bil och tåg då vi besöker Sotji.

Ändå har vi mage att gnälla på den lite ”sköna” inställningen till mänskliga rättigheter som råder i Ryssland.

Vi EU-medborgare är trots allt inte så mycket bättre själva. För att bevisa det här lämnade Ryssland i mitten av januari över en 153 sidor tjock rapport till EU. Och kan ni tänka er? Ur rapporten framgick det att inte ens den Europeiska unionen klarar av att skydda sina medborgare. Det visade sig att människorna här är extremt dåligt skyddade mot homosexuell propaganda. Usch!

Här har vi gått och anklagat Ryssland för att tumma på mänskliga rättigheter, och då klarar vi inte ens själva av att skydda oss mot bögpropagandan. Den enda utvägen verkar vara att fly från vår moraliskt nerdekade union. Varför inte till Ryssland? Putin har ju sagt att till och med bögarna är välkomna dit … så länge de lämnar barnen i fred.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.12. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?