Hoppa till innehåll

Tvåspråkigt på Vasas studentscen

– Målet är åtminstone en svensk föreställning per år, säger en av medlemmarna, Herman Nyby.

Vi träffar Rampens ordförande Aino Hyyryläinen och två av föreningsmedlemmarna, Herman Nyby och Krista Kalamo, i Brödfabrikens lokaler i centrum av Vasa. Vi sätter oss ner vid scenen i den dunkelt upplysta salen där ett femtiotal åskådare får rum. Om drygt en timme ska de börja repetera årets första föreställning, Jumala on kala. En dramapjäs skriven och regisserad av Aino Hyyryläinen.

– Det handlar om en grupp unga vuxna som försöker hitta en gemenskap i utanförskapet. De blir inblandade i en sektliknande verksamhet. Det är ett spännande ämne med mycket religion och metaforer och sist och slutligen hittar de sig själva, säger Herman Nyby, som spelar en av huvudkaraktärerna.

Pjäsen är den första av fyra som planerats för teateråret 2014.  Föreningen, som består av ett fyrtiotal aktiva medlemmar, brukar sätta upp ett flertal pjäser enligt medlemmarnas intressen.

– Varje produktion har en egen regissör och ensemble, säger Aino Hyyryläinen.

Enda tvåspråkiga studentteatern

Föreställningarna och repetitionerna, som kan vara allt från dansföreställningar, till drama och fysisk teater, går ibland lite in i varandra. Så det är sällan en lugn stund i replokalerna. Dessvärre går största delen av alla pjäser detta år på finska.

– Målet är åtminstone en svensk föreställning per år. Men vår verksamhet grundar sig på de aktiva medlemmarna och vi har ganska få på den svenska sidan. Det är synd, vi ska vara mer aggressiva i vår marknadsföring på hösten, säger Herman Nyby, som själv är tvåspråkig.

Rampen grundades 1991 och är den enda tvåspråkiga studentteaterföreningen i Finland. Men föreningen är inte reserverad bara för studerande. På hemsidan skriver de att ”medlemmarna består av 17-70-åriga teaterentusiaster”.

– Vi har ingen övre åldersgräns, säger Herman Nyby, som själv inte studerar längre och gick med i föreningen förra året.

Rum för nytänk

Både Herman Nyby och teaterkollegan Krista Kalamo är överens om att Rampen är en kreativ miljö för medlemmarna, som själva får forma verksamheten.

– Det är roligt för vi får själva välja vad vi ska göra, säger Krista Kalamo.

Mycket på grund av detta fyller Rampen en viktig plats i teaterutbudet i Vasa, enligt ordförande Aino Hyyryläinen.

– Vi behöver inte tänka på pengar så mycket och har rum att pröva lite olika saker. Det har alltid varit så att alla får göra vad de vill. Vi har ingen konstnärlig ledare som bestämmer.

Förutom att sätta upp egna pjäser under läsåren, håller föreningen även i en sommarteater vid Tropiclandia, samt deltar årligen i den nationella Studentteater-festivalen. Festivalen byter plats från år till år och 2015 är det Vasas tur att stå värd.

– Då hoppas vi att vi har fler svenskspråkiga med, så att vi kan visa upp vår tvåspråkighet, säger Herman Nyby.

Vad tycker du?