Hoppa till innehåll

När vardagen krackelerar

Bakom antologins sexton texter står en grupp unga skribenter med olika bakgrunder. De studerar allt från religionsvetenskap till socialt arbete, en variation som också syns i texterna.

Skepnader i ögonvrån, slukande dockhus och flugor blandas med existensiella frågor, kärleksångest och rädsla för ensamhet. Vi får följa med hemligheter som gömmer sig bakom obegripliga lås, jakt på evigt liv och nattmonster. Vi rör oss från brittiska aristokratins salar till stugor på ödegivna öar.

Det blir tydligt att temat, skräcken, väcker olika känslor hos skribenterna. För någon kan skräck ligga i ensamheten eller i okontrollerade inre makter. För någon annan kan den vara monstret som som kryper fram i mörkret. Oberoende av hur påtagliga skräckerna är finns det något obehagligt i dem båda.

Det krackelerar är som bäst då läsaren får använda sin egen fantasi. Ju mindre läsaren får veta, ju mer tanken får skena fritt, desto större blir det okända och det obehagliga. För det är just i det ökända som vår vardag krackelerar. Vi förlorar uppfattningen om vad som är (o)verkligt och spöken tar över våra sinnen. Omotiverade handlingar får oss att ifrågesätta om vi faktiskt styr allt inom oss.

Texterna i Det krackelerar varierar till stilen. En del av skribenterna vågar experimentera med språket och trots att läsaren inte alltid hänger med känns det uppfriskande att se sådan kreativitet.
Det är viktigt att antologier som denna ges ut och att unga som skriver skönlitterärt får en kanal och arbetsyta (texterna i antologin har behandlats under en förberedande skrivarworkshop med Mia Franck).

Det krackelerar – en mörkerantologi 2013. Ämnesföreningen Prosa vid ÅA r.f.

Skribenter: Alexander Öhman, Jennifer Lindroos, Christa Nordlund-Hiltunen, Johan Anderssén, Malin Åberg, Satu Laukkunen, Ylva Vikström, Martin Backman, Hanna Ylöstalo, Adrian Grönqvist, Torbjörn Anderssén, Mats Nyman, Kristoffer Björkström, Christoffer Steffanson, Mattias Lindh och Robin Korsström.

Illustrationer: Sara Pollesello.

Vad tycker du?