Hoppa till innehåll

Nytt år – ny redaktion

För några dagar sen fick Studentbladet sin nya redaktion bestående av Edit, Hilda och mig. Vi har långsamt börjat planera vårt första nummer.

Jag har insett att det inte är lätt att göra en tidning som riktar sig till en så delad massa som den vi kallar finlandssvenska studerande. Dels är läsarna allt från 18 år uppåt, dels är läsarna utspridda över hela landet (läs kusten) och dels studerar de allt från formgivning till ekonomi. Utifrån sett kan finlandssvenskarna verka vara en homogen sammansättning, men inom gruppen finns det stora motsättningar, både geografiskt och ideologiskt sett. Att rikta sig till alla är alltså ingen lätt uppgift, och kanske inte heller en ändamålsenlig sådan.

Jag tror att om man ger sig in på jakten efter en tidning som ska älskas av alla så riskerar man att skjuta sig själv i foten. Innehållet blir inte bara mjäkigt och sparklöst utan också trist och ointressant (upprepade jag mig just fyra gånger?). Däremot tror jag att en tidning som väcker känslor – onda eller goda sådana – tillför alla något. Känslor väcker tankar och tankar väcker reflektion, särskilt om man inte håller med.

Vårt första nummer kommer att handla om transvestiter, tvåspråkig teater och universitets hemliga rum.

Och det säger jag utan att en enda av dessa artiklar är färdiga.

Jag kommer säkert att ångra det jag just skrev.

Vad tycker du?