Hoppa till innehåll

Arcada får en miljon för samarbetsprojekt

– Att Arcadas projekt fick en såhär stor summa berättar att ministeriet har tittat på projektinnehållet och inte enbart på högskolans storlek, säger rektor Henrik Wolff.

Hälften av ministeriets understöd går till ett projekt som är till för att skapa nya, bestående nätverk och vårdrekommendationer mellan olika organisationer, högskolor och arbetsplatser. Vårdrekommendationerna handlar exempelvis om utsatta barn och familjer samt unga med rusmedelsproblem.

– Vi kommer att ha mycket samarbete med både högskolor och arbetslivet. Den här typen av nätverk kommer att bli allt viktigare i framtiden och jag är glad över att vi kan få en så bra grund redan nu, säger prorektor Camilla Wikström-Grotell om projektet.

Den andra hälften av understödet går till ett analytikprojekt som fokuserar på forskning inom säkerhetsfrågor i den digitala världen.

– Pengarna innebär att vi kan göra datasäkerheten och utvecklandet av nya tjänster till vårt fokusområde. Vi kommer att jobba tillsammans med både finländska och utländska högskolor, bland annat med Open University i England, säger prefekt Kaj-Mikael Björk.

Enligt Wikström-Grotell kommer projekten att bli en del av studerandes vardag.

– Studerandena kommer att delta i olika skeden, exempelvis med sina examensarbeten eller genom att delta i kurser som ordnas i samband med projekten. Studerande kan också anställas som forskningsassistenter.

Henrik Wolff gläder sig åt att de finansierade projekten utgår från samarbete med både nationella och internationella högskolor. Enligt honom är utbildningarna i Finland generellt sett dåliga på samarbete.

– Vi jobbar minst ihop med dem som vi egentligen borde jobba mest med. Men samarbete blir allt viktigare och små högskolor måste hålla ihop.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 10.53. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?