Hur bra är de finlandssvenska högskolorna egentligen? Det ska Svenska Yles öppna granskning reda ut inom de närmaste veckorna.

 

Alexander Uggla och Eva-Maria Koskinen förbereder sig inför den öppna granskningen som drar igång imorgon.

– Vi vill ta reda på hur inbesparingar och krav på snabbare studietakt påverkar vardagen på högskolorna. Dessutom har den svenskspråkiga grundskolan visat sig ha vissa brister i förhållande till den finska. Vi vill veta hur det ser ut i högskolorna, säger Eva-Maria Koskinen.

Hon är projektledare för granskningsprojektet Fixa högskolan, som är i full gång med att granska de finlandssvenska högskolorna från och med imorgon till den 5 december. Resultaten i granskningen publiceras på Svenska Yles webb.

– De tips vi har fått hittills har handlat mycket om ojämlika studiepoäng och studietider. Vi gör vårt bästa för att kolla upp alla tips vi får. Vill man att vi ska ta itu med någon fråga just i din högskola, lönar det sig att ge så detaljerade uppgifter som möjligt, säger Alexander Uggla, en av de fyra reportrarna som arbetar med granskningen.

Öppen granskning innebär att publiken deltar i det journalistiska arbetet. I stället för att först samla information och skapa inslag, för att sedan få höra publikens åsikter, vill Fixa högskolan ta med studerande och personal ända från början.

– Det handlar inte endast om att skicka tips till oss, utan också om att diskutera högskolornas situation idag, säger Eva-Maria Koskinen.

>> Delta i diskussionen med hashtaggen #fixahögskolan
>> Fixa högskolan

Om skribenten
Publicerad
november 24, 2013

Lämna ett svar