Hoppa till innehåll

Åbo Akademi varslar personal

På måndagen inleddes samarbetsförhandlingar vid Åbo Akademi gällande nedskärning av personal. De eventuella uppsägningarna beror på det sparkrav som har uppstått eftersom akademin har ett underskott på över 4 miljoner.

Enligt Tiina Häkkilähuvudförtroendeman för sociala ärenden, vid Åbo Akademi märker man av oron bland personalen.

Personalen är naturligtvis ganska orolig då man inte alls vet vem det gäller eller vilken enhet som kan vara mest utsatt. Vi ska dessutom samtidigt genomföra en ganska grundlig organisatorisk förändring som också kan leda till förändringar i flera personers arbetsuppgifter, säger Häkkilä.

Av de sammanlagt 80 personer som riskerar uppsägning kan 25 höra till den lärande och undervisande personalen och 55 till stödpersonalen (inklusive förvaltning, bibliotek, laboratorier, IT, fortbildning, teknisk personal).

Enligt Häkkilä kommer stödpersonalen att drabbas hårdast av personalnedskärningen.

När det gäller denna kategori  är varseln 10 % av gruppen, vilket ju är ganska mycket.

Arbetsgivarsidan har dock låtit oss förstå att man ska göra sitt yttersta för att säga upp så få som möjligt och i mån av möjlighet beakta t ex pensioneringar.  Också andra sparformer än uppsägningar försöker hittas, konstaterar Häkkilä.

Tidigast andra veckan i december förväntas man vara klar med förhandlingarna.

Etiketter:

Vad tycker du?