Hoppa till innehåll

Ivriga lördagsstudier på Aalto

– Teknologerna har alltid tyckt om att ordna olika jippon, ett exempel är de 200 studerandena som gick i en kö och bar på ett kilometer långt rep, de gick in i spårvagnar och in genom ett varuhus rulldörrar och orsakade både trafikkaos och problem för den stackars vaktmästaren vid rulldörrarna.

Det här berättar Jari Isaksson som valt att hålla en föreläsning om teknologkultur. Egentligen skulle föreläsningen haft två experter, men den andra hade inte dykt upp på grund av bakfylla.

– Det var faktiskt den bakfulla teknologen som lockade mig med. Han sade att vi börjar tidigt på morgonen så har vi sedan resten av dagen ledigt. Men visst klarar jag mig ensam också!

Det är inte bara teknologkultur som evenemanget Aalto school of students bjuder på. På programmet står bland annat grunderna till att bygga ett fraktfartyg, historia i modern konst och vad pengar egentligen är.

– Vi har länge funderat på hur vi skulle kunna föra samman våra studerande på Aalto och utnyttja att vårt universitet är tvärvetenskapligt. Att ordna en dag då studerande är lärare för andra studerande kändes som ett intressant och roligt sätt att ordna möten mellan människor, säger arrangören Noora Laak.

Den andra arrangören Juulia Suvilehto håller med och tycker att konceptet kan utvecklas.

– Det här är också ett sätt att visa vad vi verkligen gör här, så något liknande kunde till exempel tas i bruk på olika abidagar. Då skulle studerande kunna ge ett litet smakprov eftersom det i förväg är så svårt att veta vad studierna kommer att gå ut på.

Sebastian Silvferberg som till vardags studerar bioinformation är nöjd med utbudet av föreläsningar.

– Jag kom just från en föreläsning om permakultur, som handlade om hållbar odling. Inte något som jag vanligtvis skulle ha fäst uppmärksanhet på, så det här var ett jättebra tillfälle att lära mig något nytt.

Vad tycker du?