Hoppa till innehåll

De vräkningshotade studentkörerna får stöd av tusentals

På bara några dagar har över 2000 personer undertecknat en adress mot att köra ut studentkörerna ur Gamla studenthuset i Helsingfors. Helsingfors studentkår vill hyra ut körernas övningsutrymmen i husets andra våning för att öka sin affärsverksamhet.

Adressen som startades på lördagen den 4 maj hade redan efter en dag samlat runt tusen namn.

Gamla studenthuset har hittills fungerat som övningslokal för Akademiska Sångföreningen, Akademiska Damkören Lyran, Ylioppilaskunnan Laulajat och Ylioppilaskunnan Soittajat.

Enligt Lyrans ordförande Jennie Bergman blev körerna bestörta när de fick höra om HUS planer.

Det var inte direkt de roligaste nyheter man kan få. Men nu hoppas vi på att få förhandla med HUS styrelse och tillsammans komma till en lösning och kompromiss som passar alla, säger Bergman.

HUS har erbjudit de  fyra korporationerna en övningskväll i veckan att dela på. Detta är inget alternativ för körerna, menar Bergman.

En övningskväll i veckan för 3 stora körer och en hel symfoniorkester är inte möjligt eller realistiskt. Vi är alla nästan professionella körer/orkester som måste öva regelbundet och mycket. Vår återkommande veckoövning på Vanha är kärnan i vår verksamhet.

Bergman intygar att körerna är villiga att kompromissa för att bevara sin plats i huset.

Vi vill att huset håller kvar sina traditioner och sin själ, men att verksamheten samtidigt är lönsam för hyyyhtymät, säger Bergman.

Vi är den sista studentverksamheten som finns kvar i huset, försvinner vi nu är det slut
på en tradition som inte kan skapas på nytt.

Adressen hittar du här.

1 kommentar till “De vräkningshotade studentkörerna får stöd av tusentals”

  1. Hmm. En vän berättade på FB, att Ylioppilaslehti INTE ALLS i sitt senaste nummer tagit upp eländet. Ett exempel på superfeghet/påtryckningar eller vad? I Studentkårens stadgar står det något specifikt on Gamla Studenthusets användning, kan det inte kastss som juridiskt relevant argument emot uthysningsplanerna? Kanske Yliopisto-lehti har något att säja? Det hoppas jag, trots att det är ett forum, som inte kan annat än att väcka opinion.

Vad tycker du?