Hoppa till innehåll

Lyran och Akademen riskerar att vräkas

Det blir inga fler körövningar i Gamla studenthuset för Lyran och Akademen. I alla fall inte om Helsingfors universitets studentkår får bestämma.

Helsingfors universitets studentkår, som äger byggnaden, vill använda körernas utrymmen för annan affärsverksamhet och öka sina hyresintäkter.

Förutom Lyran och Akademen repeterar också Ylioppilaskunnan laulajat och orkestern Ylioppilaskunnan soittajat i Gamla studenthuset. Även YL och YS hotas av vräkning.

De fyra körerna, som utgör musikkorporationerna vid Helsingfors universitet, vägrar gå med på planerna.

”Musikkorporationerna skapar och stärker kontinuerligt Helsingfors universitets och dess studentkårs anseende såväl i Finland som utomlands. De erbjuder också studentkårens medlemmar möjligheter att utöva och uppleva kulturrikedom i en unik och ojämförbart autentisk miljö”, skriver ordförandena i ett pressemeddelande.

Även delegationsgruppen for Svenska Nationer och ämnesföreningar motsätter sig beslutet.

“Att våra medlemskorporationer kunnat använda Gamla Studenthuset som övningslokal har varit en vital del av deras verksamhet och ändringar i riktlinjerna för Gamla Studenthusets användning får inte hota korporationernas verksamhetsvillkor”, säger delegationsgruppens ordförande Björn Bonsdorff.

Både Lyran och Akademen har starka historiska band till Gamla studenthuset. Lyran har verkat i Gamla studenthuset sedan kören grundades 1946 och Akademiska sångföreningen har hållit körövningar där sedan 1870.

Vad tycker du?