Hoppa till innehåll

Ung, högutbildad och arbetslös

Antalet arbetslösa nyutexaminerade från högskolor steg från 2.654 år 2012 till 3.628 i mars 2013. För tillfället befinner sig sammanlagt 33.027 högutbildade utanför arbetslivet.

Janina Mackiewicz är en av dessa unga som har fått erfara att en akademisk utbildning inte är någon garanti för anställning. Frustrerad över situationen bestämde sig Janina för att starta en blogg.

Tillsammans med Emilia Machuca och Michaël Vanamo även de unga, högutbildade och arbetslösa satte Mackiewicz ihop bloggen Knock On Our Door. Tanken var att bloggen skulle fungera som en samlande kraft för unga akademiker i samma situation.

Inom loppet av en och halv vecka hade bloggen över 1500 besökare.

Vi har sprungit på en massa intervjuer men blir alltid tvåa. När man är så innerligt irriterad som vi var så tyckte vi att vi kan testa på något helt nytt, säger Mackiewicz.

Mackiewicz avklarade sina studier på fyra år och blev politices magister vid Åbo Akademi år 2007. För drygt två år sedan fick hon fast anställning men förlorade sitt jobb förra sommaren när arbetsgivaren inte längre kunde ha kvar hennes post.

–  Flera sektorer sparar in och då de stora åldersklasserna går i pension anställer man inte nya människor, som man lovade ännu 5 år sedan. I stället drar man in tjänsterna. För tillfället finns det helt enkelt inte tillräckligt med jobb och ett överutbud på högutbildade, säger Mackiewicz.

”Gör det själv, klara dig själv”

Enligt Mackiewicz vore det viktigt att försöka stärka kontakten till arbetslivet mer under studietiden.

–  Obligatoriska praktikperioder på både privata och offentliga sektorn skulle vara önskvärda, beroende på bransch. Man borde ha obligatoriska kurser i t.ex. projekthantering, kommunikation och ledarskap som verkligen behövs då man är i arbetslivet.

–  Jag fick överhuvudtaget ingen karriärvägledning under min studietid. Jag tycker det hela var mera på ett ”gör det själv, klara dig själv”-nivå, säger Mackiewicz.

Regeringen har försökt underlätta arbetssituationen för unga genom bl.a. Undomsgarantin, som trädde i kraft i början av året. Denna satsning garanterar jobb för den som är under 30 år, utexaminerad inom det senaste året och som har anmält sig som arbetslös.

Detta är dock inte till någon glädje för Janina och hennes blogg-kompisar, eftersom de redan har hunnit vara aktiva i arbetslivet.

–  Det som kanske är mest frustrerande är att jag har gjort allt så att säga enligt systemet. Jag blev klar magister som 23-åring och har samlat på mig värdefull arbetserfarenhet. Nu frågar jag mig vad man egentligen gör med en högre utbildning när det ändå inte tycks ta mig framåt, säger Mackiewicz.

Länk till bloggen, ”Knock On Our Door”.

Etiketter:

2 kommentarer till “Ung, högutbildad och arbetslös”

  1. Om någon vill jobba i Barcelona så fullkomligt skriker Telemarketingföretagen här efter Personal. Om någon är sugen på att komma ner och jobba så hjälper jag er gärna med både jobb och bostad. Det erbjuds betald utbilning, fast anställning från första dagen, heltid. Maila mig för mer info libecatering@gmail.com

  2. Bra initiativ! Jag är själv arbetslös och akademiker och har mött ett flertal svårigheter att få jobb.

    Dels det faktum att inte få användning för sin utbildning, dels myndigheters, läs Arbetsförmedlingens, ständiga hot om indragen ersättning. Att man trots att man faktiskt söker jobb och är aktiv blir ifrågasatt. Att man som arbetslös blir någon slags andra klassens medborgare som inte längre får ha åsikter eller behålla sin egen vilja.

    Jag skriver mer om detta på

    http://vivillhajobbnu.wordpress.com

Vad tycker du?