Hoppa till innehåll

Campus Allegro öppnar dörrarna – vill erbjuda något för alla

Efter fyra år och otaliga arbetstimmar är nu Campus Allegro redo att betjäna sina närmare 700 studerande. I hjärtat av Jakobstad förenar campuset sex olika undervisningsenheter och med bibliotek, café, restaurang, affärslokaler och konsertsal, hoppas man locka också icke-studerande att ta del av de nya lokalerna.

– Det är en mötesplats för hela staden, säger producenten för invigningveckan, Annika Wester.

Campus Allegro vibrerar av liv. Barn, ungdomar och vuxna surrar runt i de nybyggda lokalerna. De öppna utrymmena andas luft och många olika aktiviteter fyller huset som bjuder in till invigningsvecka.

I Campuset finns Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Yrkeshögskolan Centria, Yrkesakademin i Österbotten, Jakobstads musikinstut och barnkonstskolan Balatako. Men utöver de olika studienheterna finns också bibliotek, restaurang, café, kontor och allmänna utrymmen, som kan användas till vernissage, musikuppträdanden och privata tillställningar.

Man vill uppmuntra näringslivet att hyra lokaler och alla som har vägarna förbi att fördriva tid i nybygget.

– Man ska mötas på alla plan. Tanken är att det ska finnas något för alla, säger producenten för invigningsveckan, Annika Wester.

Campuset är allt som allt 26.000 kvadratmeter stort och kvarteret har byggnader från fyra sekel. Det nedre planet är planerat efter tre återupptäckta 1700-tals gator och arkitekt Roger Wingren vill skapa en stadskänsla.

– Kring dessa gator har vi byggt upp de publika stationerna; restaurangen, cafét, konsertsalen.. Precis som om man skulle gå in i en stad.

Byggnadens luftiga design är en lyckad mix av studieanpassat aktivitetsutrymme och mötesplats. Från alla håll haglar lovorden och både studerande, besökare och lärare är nöjda med bygget.
Det är fräscha och inspirerande lokaler, säger Mats Granfors, musiklärare.

– Jag gick tidigare på YA och då var vi utspridda över hela stan. Nu ser man mycket mer av sina medstuderanden, säger Fanny Stenberg, som studerar till sångpedagog på första året.

Text&foto: Heidi Hendersson

Vad tycker du?