Hoppa till innehåll

Studerande röt till om studiestödet

Med finurliga banderoller, plakat och vrål påminde den samlade massan beslutsfattarna om att studiestödet ska hålla sin inriktning på studiepenningen och att löften är till för att hållas: studiestödet måste indexbindas, i enlighet med regeringsprogrammet.

Alldeles intill riksdagshusets trappor står socialpsykologstuderande Ville Harjunen och följer med vimlet. Han beslöt sig för att delta i demonstrationen genast då Facebookevenemanget nådde honom, och han beskriver stämningen som god, även om demonstrationens budskap är allvarligt.

–  Om allt var bra skulle vi ju inte behöva stå här och demonstrera. Situationen vi har är inte Euorpas sämsta, men de reformer man nu talat om ser inte så värst lovande ut, säger han.

Harjunen menar att ett allt strängare stödsystem inte uppmuntrar studerande att bli färdiga. Det som i stället gör det är möjligheten till en stabil och trygg ekonomisk situation.

Ett tiotal meter bort står Ina Biström, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår. Hon gläder sig över att så många anslutit sig till demonstrationen.

– Studenterna är entusiastiska över att demonstrera för så viktiga saker, det är en stark gemenskap man känner.

Vad tycker du?