Hoppa till innehåll

Självironi med stil

– Vi har åtta olika klädesmärken och ungefär 50 människor har jobbat med modevisningen, säger näringslivsprojektansvariga Christoffer Schauman vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Stämningen på Hanken är avslappnad och människorna minglar runt omkring i aulan. Skumvinsglas fylls och klackar klapprar på trägolvet efter att bland annat röda byxor, randiga tröjor och ljusa jackor just har vandrat på catwalken.

Gästen Edvard Lundell gillar urvalet på kläder.

– Kläderna var fräscha och verkade lite retro, kanske 30-40-tal. En hankeitutstyrsel kan kanske beskrivas som en egen, men simpel stil. Inte för mycket krusiduller och detaljer.

Hankeiterna förknippas ofta med dyra märkeskläder.

– Man tar det på skämt. Alla vet ju om den här stereotypin om hur hankeiter klär sig i vissa märken. I verkligheten så är det kanske hälften som tycker att det finns något i det som stämmer. Men överlag en lyckad kväll, fast det skulle vara roligt om vi skulle bjuda in andra studeranden utanför Hanken också, säger Camilla Hartman.

Christoffer Schauman anser att modekvällen kunde bli större.

– Vi kan definitivt utveckla projektet vidare och satsa på att bjuda in flera människor. Det här är först andra året som vi ordnar evenemanget, så jag tror att det ännu finns flera saker som kan ändras. Något mer konkret vet jag inte ännu i det här skedet,  men vi får se.

Fredrik Broberg skulle också gärna vilja utveckla evenemanget.

– Showen skulle kunna göras större och gärna i samarbete med andra skolor.

Klackarna klapprar och minglandet fortsätter. Bland de minglande människorna syns också ett par röda byxor, likadana som på catwalken.

Vad tycker du?