Hoppa till innehåll

Tilldragande tragedi

FILM

Anna Karenina

Premiär: 11.1

Regi: Joe Wright

I rollerna: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor Johnson, Alicia Vikander

Fyra stjärnor

Anna Karenina lyckas med den svåra balansgången – utöver att vara den vackraste filmen jag någonsin sett är den också en felfri filmatisering av den kända boken.

Lev Tolstojs klassiker från 1873 handlar om Anna Karenina, en adelsdam i den ryska societeten som bedrar sin man Karenin med den unge greve Vronsky. Detta leder till att hon blir socialt ruinerad och till följd av det psykiskt nedbruten. Men i kontrast till Annas och Vronskys ”dömda” kärlekssaga berättas även historien om den hårt arbetande och romantiske Levin och hans käresta Kitty.

Keira Knightley som Anna är en okonventionell rollbesättning. Sällan har jag sett en så hård och kall kärlekshjältinna, både till personlighet och till utseende. Det är svårt att sympatisera med henne och hennes grymma öde känns nästan välförtjänt. Filmens verkliga stjärna blir istället Alicia Vikander som Kitty, den ljuva prinsessan som är Annas raka motsats. Svenska Vikander gör Hollywooddebut i rollen och man kommer definitivt att få se mer av henne i framtiden. Aaron Taylor Johnson som Vronsky och Jude Law som Karenin är också mycket bra i sina roller.

Anna Karenina är en tragisk och gripande film med fantastiskt vackra kostymer, skådespelare, smycken och dekor. Tyvärr hindrar den osympatiska huvudrollen och det minst sagt bisarra valet att iscensätta filmen på en teaterscen den från att bli en total fullträff. Men i sin genre är den ändå den bästa filmen på väldigt länge.

Text: Linn Hielm

Vad tycker du?