Hoppa till innehåll

Världsmästaren från Lappland

Hon har även blivit inbjuden till presidentens mottagning på självständighetsdagen år 2007, men få av oss vet vad hon sysslar med och vem hon är.

Else Lautala har tävlat enda sen hon var liten först i rytmisk tävlingsgymnastik, sedan i tävlingsaerobic och från och med år 2001 i fitness.

– Jag har det där att tävla i min blod, medger hon.

Men någon som tar allt i livet mycket seriöst är hon inte. Nästan varje mening följs av ett genuint skratt. Hon är hemma från Rovaniemi, vilket brytningen snabbt avslöjar. Där har hon också fått utbildning till vildmarksguide, vilket till slut inte blev hennes karriär åtminstone ännu.

Fittness i sig handlar inte om bodybuilding som många tror. Med andra ord är den perfekta kroppen som strävas efter inte någon muskelklimp utan snarare en vältränad ”sportig” men fortfarande kvinnlig kropp. Men det räcker inte med att se bra ut, eller ha tränat mycket. Andra halvan av tävlingen består av koreograferat uppträdande i form av aerobic, dans eller motsvarande och koreografin kombinerar styrka med vighet, rytm och show.

Hon berättar att alla hennes 3 vm är blan de viktigaste prestationerna under hennes karriär, men en som hon minns tydligast var då hennes akillessena ett år innan hade opererats.

– Jag blev då femte, och det minns jag nog nästan bäst.

I hennes kommande tävlingar har hon inget mindre mål, än komma hem som vinnare! Till näst deltar hon i Fitness America World Championship-tävlingen. Stbl håller tummarna!

Läs Elses val av klassiker i Studentbladet.

Vad tycker du?