Hoppa till innehåll

En plan som ändrar livet

”För att jag är en flicka blev jag en mor innan jag lärde mig läsa.”

Den första internationella flickdagen, nu godkänd i FN:s oficiella kalender, firas idag. I flere städer runt om i världen uppmärksammas dagen med att kända monument färgas rosa, allt från pyramiderna i Egypten, Empire State Building i New York till Niagarafallen i Kanada och Lilla sjöjungfrun i Köpenhamn. Också Finlandiahuset kommer att få en ny färg i kväll.

Plan firar också idag sin 75-årsdag som internationell organisation för barnens rättigheter. Jubileumsårets tema är skolgång för flickor.

Plan fick sin början under Spanska inbördeskriget. En far från staden Santander skrev ett meddelande på en lapp i sin sons ficka, då han visste att han själv inte kommer att klara sig. I meddelandet bad han någon ta hand om sonen eftersom han inte längre har möjlighet till det. En engelsk journalist vid namnet John Langdon-Davies hittade pojken och tanken om att hjälpa barn genom fadderskap utvecklades. Verksamheten är numera känd som Plan International. I Finland startade Plan sin verksamhet år 1998.

En ny rapport Because I am a Girl – Learning for life publiceras i samband med dagens festligheter. Rapporten avslöjar en hel del fakta om hur läget i flera u-länder egentligen är.

Den lyfter fram hur en stor del av de flickorna, som haft lyckan att kunna börja skolan, avbryter sin skolgång vid tonåren. Flickorna kan ha blivit våldtagna och allt fler blir tgravida i tonåren på grund av det samt de äktenskap de tvingas i. I flera fall är det läraren som har gjort nångon elev gravid. Eftersom skolangången är lika med kostnader, är också flera flickebarn och även pojkar redo att erbjuda sextjänster för att förtjäna pengar till skolgång.

Hjälp genom att lösa konflikter

Riksdagsledamoten Pekka Haavisto talade vid jubileumsseminariet om svårigheterna med utvecklingshjälpen och jämställdheten i länderna som drabbas av konflikter.

– Konfliktlösning är ett av de bästa medlen vi har för att förbättra situationen.

Konflikterna varierar från krigssituationer och inbördeskrig till naturkatastrofer och de försvårar alltid humanitära hjälpens möjlighet att nå fram på bästa möjliga sätt. Det är problematiskt att prioritera om vapenvila eller säkerställningen av mänskliga rättigheter är det som bör prioriteras i konfliktsituationer. Både krig och ignorering av rättigheterna skadar civila.

Kampanjen För att jag är en flicka pågår fram till 2015. Undersökningen kan du läsa på plan.fi/koska-olen-tytto

Fakta enligt undersökningen:

-150 miljoner under 18-åriga flickor har blivit våldtagna eller utsatta för sexuellt våld.

– Varje sekund gifts en minderårig flicka bort. Var sjunde flicka tvingas till äktenskap som under 15-årig, vissa även som 5-åringar.

– Kostnader, våld och sexuellt utnyttjande, graviditet, hemarbete och undernäring är de största orsakerna till att flickorna lämnar skolan.

Vad tycker du?