Hoppa till innehåll

Vintersömnen får vänta

En stor del av den här sommaren tillbringade jag i Helsingfors, där jag upptäckte en massa nya ställen. Caféer, showrooms, affärer och utställningnar har ploppat upp som svampar i, ja, regnet. Det ordnas festivaler, restaurangdagar, loppisdagar, you name it.

Folk verkar ha fattat en viktig grej – man kan inte bara vänta på att andra ska hitta på nånting coolt. Man måste själv bygga den stad, det samhälle, man vill leva i.

I det här numret av Stbl har vi snackat med unga och driftiga mänskor som har vågat ta initiativ för att skapa nånting nytt. Det går att starta ett företag vid sidan av studierna. Det är möjligt att göra karriär via sin blogg. Det finns en tro på att kunna påverka.

På tal om att påverka, min goda vän Patty som bor Kanada berättade om nåt rätt inspirerande: Studerandena i landet har på sistone varit missnöjda med en planerad höjning av terminsavgifterna, men regeringen stiftade en undantagslag för att förbjuda demonstrationer. Folk var ändå förbannade och kringgick förbudet genom att ordna online-demonstrationer, där man via sociala medier kom överens om ett visst klockslag då alla samtidigt gick ut på sina egna balkonger med kastruller och stekpannor för att högljutt visa sitt missnöje. Snacka om att ta saken i egna händer.

Läs en nyhetsanalys från Kanada på sidorna 22–23. Vi bjuder också på alster av våra medarbetare i Afrika, Thailand och London.

Idag lanseras (förhoppningsvis) dessutom vår splitternya webbplats stbl.fi. Meningen är att det här ska bli en sajt där du med några klick kan hålla koll på vad som händer i din stad, i din student- eller studerandeorganisation, vilka pjäser eller konserter det lönar sig att se och hurdana erbjudanden du som studerande kan få på olika evenemang.

Kanske sommarens slut inte markerar slutet på allt det roliga. För hösten är – på riktigt – fylld av spännande händelser. (En av dem är förstås kommunalvalet, och hur osexigt det än låter så är det ett relativt lätt sätt att påverka.) Kanske vintersömn ändå är för mumintroll.

De finns två sorters mänskor – de som vill ha förändring, och de som gör något åt saken. Jag vill åtminstone höra till den senare kategorin.

Kan vi inte utse det här till förändringens höst?

Vad tycker du?