Hoppa till innehåll

Burlesk!

Petra Innanen, också känd som burleskkonstnären Bettie Blackheart, säger att sättet vi ser varandra är för statiskt; ingenting på kroppen får röra sig eller dallra, vi ska vara spända som trumskinn. I och med burleskintresset har hennes egen blick för skönhet förändrats, det finns inget fult i människokroppen.

På 90-talet uppkom nyburlesk som en subkultur i USA och spred sig därefter till Europa. I burlesken sammanstrålar performans, satir och varieté med dans och förförelse. Burlesk kopplas ofta ihop med storbystade kvinnor med pondus, men det är långt ifrån en regel. Vem som helst kan utöva burlesk, man eller kvinna, smal eller tjock – det handlar mera om att uttrycka sig med hjälp av sin kropp än att visa upp sig.

– Burleskkonst handlar om att demontera iakttagandets politik, att ändra på sättet vi ser på varandra. Jag vill ifrågasätta normerna och symmetrin vi lever enligt, säger Petra.

Etiketter:

Vad tycker du?