Hoppa till innehåll

Nu samlas de under ett tak

ASA-huset på Fänriksgatan i Åbo har fått sitt namn efter Asa Radio, som tillverkade bland annat radioapparater, transformatorer och högtalare i huset åren 1940–1974. År 1974 köpte Stiftelsen för Åbo Akademi byggnaden.

Det som tidigare bestått av fabriks- och kontorslokaler skulle byggas om för högskolebruk. Färgvalet var grant och trendigt sjuttiotalsstuk. Inflyttningen skedde 1976–1978 allteftersom utrymmena blev färdiga.

Nu har ASA varit utrymt i ett och ett halvt år för sin andra totalrenovering, men i dag står huset fem före färdigt för inflyttning.

Matematiken, statistiken, nationalekonomin, informationsförvaltningen och alla samhällsvetenskaper, som tidigare varit utspridda över hela akademiområdet, kommer att ta plats i huset. Det gör också Lärcentret och datacentralen med sin Oraklet-mottagning. Husets totala yta är ungefär 8 000 kvadratmeter.

En del av ASA kommer att bestå av ett nytt bibliotek. Kursbiblioteket samt samhällsvetenskapernas och matematikens samlingar kommer att finnas där. Flytten är påbörjad, och biblioteken kommer att vara stängda hela december och fram till den 18 januari då ASA-biblioteket slår upp dörrarna. Studerande uppmanas att låna sina böcker i tid, eftersom de inte kommer att vara tillgängliga runt årsskiftet. Lånetiden över flytten kommer också att förlängas.

Café Fänriken, som redan tidigare har funnits i ASA öppnar igen då byggnaden är renoverad, och då med större utrymmen och ny restaurangchef. Restaurangchefen för Café Arken i grannen, Patrik Lindström, kommer även att ansvara för Café Fänriken.

– Att Fänriken öppnar igen kommer att öka kapaciteten för studentbespisningen avsevärt, säger Bengt Sandell som är planeringschef vid Åbo Akademi.

Sandell berättar att det är Arkitektbyrå Sigge som anlitats för renoveringen. Sigge ansvarade också för bygget av Humanistcentret Arken. Själv ansvarar Bengt Sandell för fastighetsplaneringen.

En stor förändring är att man har byggt en gemensam stor huvudingång. Tidigare har de olika flyglarna haft egna ingångar. Femte våningens vindsutrymmen kommer också att tas i bruk för första gången. I huset kommer det bland annat att finnas gemensamma utrymmen för studerande, och ett stort gym för både personal och studerande.

Man har också satsat på utrymmen för videokonferenser, vilket är viktigt då många av de blivande institutionerna är sammanslagna med Vasa.

– Jag vill därtill betona att vi har försökt göra hela byggnaden tillgänglig för rörelsehindrade. Man kommer åt alla delar av byggnaden med rullstol, och invatoaletter finns, säger Bengt Sandell.

ASA har tidigare varit en mycket mörk byggnad. Det har man försökt råda bot på med öppna lösningar och glasväggar. Färgerna är i enlighet med renoveringen på sjuttiotalet – med väggar i rött och limegrönt.

Även exteriören är i traditionella färger i gult med gröna detaljer på fönster och dörrar. Man har också försökt bevara känslan av fabriksbyggnad. Redan nu packar och förbereder sig ämnena och biblioteken för flytten, och efter årsskiftet är det meningen att huset ska tas i bruk.

Officiell invigning blir det den 26 januari.

Etiketter:

Vad tycker du?