Hoppa till innehåll

Sannfinländarna på frammarsch inom studentpolitiken

Under förra höstens val till delegationen inom Helsingfors universitets studentkår ställde tre studerande upp under beteckningen Sannfinländarna. De var Teemu Lahtinen, Simo Grönroos och Johannes Nieminen och det var första gången Sannfinländarna hade kandidater i ett delegationsval. Ingen blev ändå invald. Flest röster, 33 stycken, fick Teemu Lahtinen.

– Vi fick ett bra mottagande, och valet gick bra med tanke på att vi inte förde någon kampanj, säger han.

Perspektivförskjutning

Teemu studerar informationsbehandling vid Helsingfors universitet. Han säger att bland studerande finns det en liten perspektivförskjutning i synen på invandrare.

– Genomsnittstuderanden ser enbart utländska studerande och tycker att de är smarta, och drar sedan alla över en kam. Men inom alla grupper finns det olika människor.

Han säger att universitetsstuderandenas ideologiska ståndpunkt som oftast rör sig kring färgerna röd och grön gör att de inte ser på saker ur ett realistiskt perspektiv. Han valde Sannfinländarna eftersom det var det enda partiet där en debatt om invandringen var tillåten.

– I Finland är man så blåögda, men man måste komma ihåg att alltid se den finländska fördelen. Hellre finns här människor som ökar vår BNP än sådana som är med och delar på den.

Teemu skriver under devisen ”maassa maan tavalla” (ung. man tar seden dit man kommer). Han är inte rasist, fastän han ibland stämplats som en sådan.

– Jag tycker att man ska se människor som individer och inte som medlemmar av en grupp.

Han förstår att utländska studerande kan känna sig utanför.

– Jag kan förstå att människor förhåller sig reserverat till nigerianer. Inte på grund av hudfärg eller etnicitet utan bara för att det just från Nigera har kommit många studerande hit som i själva verket inte är studerande utan bara vill komma in i Schengen-området.

Inte rasist

En annan som ställde upp för Sannfinländarna i delegationsvalet i höstas var Johannes Nieminen. Han fick fem röster. Johannes studerar baltiska språk vid Helsingfors universitet, men studierna ligger i lä för tillfället. Han säger att han varit aktiv i Sannfinländarna i fem års tid.

– Invandrarpolitiken fungerar inte. Också på andra håll har reglerna skärpts. Och då syftar jag inte på den arbetsrelaterade invandringen utan mer på den humanitära. Asylsökande ska svänga om. Reglerna för familjeåterförening bör skärpas.

Är du rasist?

– Nej. Rasister pratar om att olika raser är olika värda. Jag tycker att alla är likvärdiga. Men i Finland bör man satsa på det egna samhället.

Vad tycker du?