Hoppa till innehåll

Minskade stipendier efter finanskrisen?

Verkställande direktör på Kulturfonden Krister Ståhlberg ger lugnande besked. Åtminstone fram till år 2012 kan Studiefonden hålla sin utdelning på samma nivå tack vare reserver som man bunkrat upp för kärvare tider.

– Vi strävar efter en långsiktig strategi vad gäller kapitalförvaltande som innebär att vi är oberoende av det rådande ekonomiska läget.

I början på 1990-talet, då det krisade till sig ordentligt senast, kunde Kulturfonden också hålla i stort sett samma nivå som åren innan. Då var utdelningen visserligen bara några miljoner jämfört med 40 miljoner i dag.

– Nivån på utdelningen gick inte ner, men då var läget mera kritiskt. På den tiden fanns inte samma kapitalberedskap att rida ut stormar som i dag, säger Ståhlberg.

En del nationer delar ut stipendier bland sina medlemmar. Här kan finanskrisens efterverkningar småningom bli kännbara. På Vasa nation har kapitalet minskat märkbart.

– Antagligen kommer att dela ut en mindre summa i stipendier än tidigare, säger skattmästare Sebastian Örndahl.

– Vi har gjort en del omplaceringar så att vi minskar på aktiebrev och satsar på säkrare placeringar som inte påverkas lika mycket av marknaden.

På Nylands nation i Helsingfors är det ännu osäkert om man måste minska på utdelningen av vårens stipendier.

– Det är ännu oklart men vi ska snart ta ställning till det, säger skattmästare Pontus Westerback.

Stiftelsen för Åbo Akademi forskningsinstitut delar varje år ut stipendier för forskare med anknytning till Åbo Akademi. Marian Westerlund som är ekonomichef på Stiftelsen för Åbo Akademi säger att det inte är någon fara ännu, men sedan är det oklart.

– Under 2009 kommer finansläget inte att märkas i utdelningen, men antagligen därefter.

Vad tycker du?