Hoppa till innehåll

Kolumn: Har Finland världens lyckligaste studerande?

Finland har utsetts till världens lyckligaste land i åtta år. Jessica Nyberg upplever att många studerande i Finland ofta ifrågasätter resultatet. Men har studerande egentligen något att ifrågasätta?

Det är ingen nyhet att många finländare i åtta års tid har frågat sig varför Finland är världens lyckligaste land. Åtminstone brukar det dyka upp flera mem om saken på sociala medier. Bland annat en bild av Kimi Räikkönen och “tonnin seteli” mannen som ska föreställa den lyckliga finländaren. 

Speciellt studerande har kunnat fråga sig det här. Den senaste tiden har präglats av osäkerhet på grund av en konservativ regering och nedskärningar till höger och vänster. För studerande, som redan länge haft det ekonomiskt tungt, ser framtiden helt enkelt allt dystrare ut.

Medieprofilen Very Finnish Problems publicerade det här memet efter att Finland för åttonde gången blev utsedd till världens lyckligaste land. Bild: Joel Willans (Very Finnish Problems)/Instagram

Bostadsbidraget blir till bostadstillägg och minskar med närmare 100 euro i månaden för en del. Maten har blivit dyrare, man tvingas tacka nej till en del studieevenemang och ja till fler jobbskift. Studielånets räntor är de högsta på många år och pressen på studerande blir allt hårdare. Liksom höj på handen den studerande som aldrig klagat på hur vi har det, som Finlands fattigaste samhällsgrupp. 

Men jag frågar mig en sak. Finns det överhuvudtaget något land där studerande inte skulle klaga på sin livssituation? 

World Happiness-rapporten baserar ju sig på människor i en massa olika åldrar, varav största delen befinner sig mitt i arbetslivet och har en stabil inkomst (åtminstone i Finland). Det är inte logiskt att vi som studerande då ska jämföra oss med medelvärdena i rapporten. Såklart vi har det sämre.

Om vi studerande faktiskt hade det precis lika bra som de som arbetar, varför skulle man börja arbeta då? Det skulle inte finnas något som hindrar dig från att studera i all evighet. Eller varför skulle man ens studera i så fall? Om du visste att dina studier inte medförde någon ekonomisk fördel eller personlig lycka för din framtid, skulle det väl vara lika bra att bara jobba i en butikskassa i all evighet?

Förstås menar jag inte att studietiden får vara hur tuff som helst, och helt klart finns det saker som borde förbättras. Men kan någon nämna ett land, vars studerande i allmänhet har det bättre än de i Finland? När det kommer till ekonomisk rättvisa, trygghet, hälsa och kvalitet på utbildningen?

Halare Halarmärken
Hur dåligt eller bra har vi det egentligen? Bild: Kalle Grönroos/arkiv

De flesta utbildningar i Finland är kostnadsfria. Vi betalar 2,95 € för en ordentlig och hälsosam skollunch. Vi får i ekonomiskt stöd av staten för att studera. Våra halare bidrar till den starka Finländska studieidentiteten och samlandet av halarmärken är en kollektiv aktivitet som förenar oss. Det finns otaliga föreningar och studieevenemang och många har till och med råd att gå på akademiska årsfester. En del har även råd att vara beroende av nikotin och energidrycker utan desto värre ekonomiska problem. 

Finland är långt ifrån felfritt. Det finns mycket att förbättra och det är inte alls rätt att studerande är en av de samhällsgrupper som drabbas hårdast av regeringens nedskärningar. Men det känns också fel att påstå att Finland inte skulle ha världens lyckligaste studerande.

Jessica Nyberg jobbar som studentbladets redaktör våren 2025. Hon kommer från Jakobstad och studerar journalistik och kommunikation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet. När hon inte studerar går hon gärna på loppis, dricker te eller reser utomlands.

Vad tycker du?