Hoppa till innehåll

Sprickor mellan opposition och regering i studenternas kommunalvalspanel

Studenternas valdebatt ordnades traditionsenligt i Hankens festsal. Studentbladet sammanfattar höjdpunkterna när kandidaterna samlades för att debattera om allt från drogpolitik till ekonomi.

Ekonomin har varit på tapeten de senaste månaderna och det var också med det ämnet som debatten inleddes.

I det stora hela var alla kandidater rörande överens om att Helsingfors är en välmående stad med en välmående ekonomi. Hälsovård, utbildning och kultur nämndes av alla som viktiga investeringar.

I övrigt så vill Amanda Pasanen (De Gröna) höja lönerna för småbarnspedagogerna och Dimitri Qvintus (SDP) kallade Helsingfors nya daghem med 250 barn för ”helt sjuka”. Emma Ringbom (SFP) lyfte fram vikten av att investera i kunnande och konkurrenskraftiga löner.

Debattörerna:

  • Elina Sagne-Ollikainen (VF)
  • Dimitri Qvintus (SDP)
  • Amanda Pasanen (Gröna)
  • Fanny Storgårds (C)
  • Emma Ringbom (SFP)
  • Carl Olehäll (KD)
  • Maximilian Rewell (Saml)
Valpanel Kommunalval Bild: Jonathan Fagerholm
Amanda Pasanen, Fanny Storgårds, Emma Ringbom, Carl Olehäll och Maximilian Rewell diskuterade Helsingfors framtid. Bild: Jonathan Fagerholm

Nedskärningar skapar debatt – kulturen eller bensinpriset?

Efter några rundor till om hur rörande överens alla var om vikten av hälsovård och utbildning förvandlades debatten till en, ja, verklig debatt.

– Nedskärningarna i kulturen är är absurda. Det handlar om en droppe i havet för statens ekonomi. Regeringen sänker samtidigt priset på öl och bensin, sänker beskattningen för höginkomsttagare och stöder pälsnäringen ekonomiskt, sa Pasanen.

Den här kommentaren fick regeringspartiernas representanter att vakna till ordentligt.

– Om man lever över sina tillgångar måste man göra ändringar, att kasta paj på regeringen håller inte, kontrade Carl Olehäll (KD).

– Det är lätt att plocka poäng genom att kasta regeringen under bussen, konstaterade Ringbom.

Qvintus övertygades inte av försvarstalen

– Ingen har kastat paj på regeringen, det sköter ni nog helt själva. Kulturen drabbas ytterst hårt av regeringens politik. Visst kan staden lappa brister men det är inte hållbart i längden. Det är ett faktum.

Här passade Maximilian Rewell (Saml) på att försvara sitt moderspartis politik.

– Finlands ekonomi har inte vuxit på 17 år, vi måste fundera på hur vi växer inte bara på hur vi fördelar kakan, konstaterade han i äkta samlingspartistisk anda.

Brukarrum får ett ja från alla utom Kristdemokraterna

– Vår drogpolitik baserar sig på fördomar, inte på forskning. Vi vill ha brukarrum i Helsingfors men tyvärr har regeringen gjort det omöjligt. Vi måste satsa på förebyggande vård och man måste kunna få hjälp utan att stämplas som kriminell, sa Pasanen.

Pasanen fick medhåll från i princip alla kandidater, även från Rewell vars moderparti röstade emot brukarrummen.

Däremot var det inte en överraskning att Kristdemokraterna förhåller sig skeptiskt till förslaget.

– Det är en komplex fråga. Vi ska inte använda skattebetalarnas pengar för att hjälpa missbrukare injicera. Vi är också emot avkriminalisering, lätta droger blir en inkörsport mot tyngre, menade Olehäll.

Moderatorn Kalle Grönroos styrde upp studenternas kommunalvalsdebatt. Bild: Jonathan Fagerholm.

Kollektivtrafiken är för dyr

Kollektivtrafik var ett till ämne där debattörerna var överens. Konsensuset var att biljettpriserna är för höga.

Pasanen tog tillfället i akt att rikta en till känga mot Samlingspartiet, som i höstas röstade emot en sänkning av biljettpriserna. Ringbom tyckte att en billigare A-biljett borde introduceras.

Vänsterns Elina Sagne-Ollikainen föreslog ett pilotprojekt där staden testar på gratis kollektivtrafik för att utvärdera effekterna. Qvintus höll här med och föreslog att man skulle kunna testa på att till exempel pensionärer, arbetslösa eller studerande får åka kollektivtrafik gratis.

Helsingfors och boende – höga hyror och nedskärningar

Levnadskostnaderna ökar och bostadsbidraget minskar. Till näst fick politikerna ta ställning till vad Helsingfors kan göra för att säkra tillgången på förmånliga bostäder.

– Vi måste vara kreativa och också titta på den privata sektorn. Staten behöver inte bära hela ansvaret, det går att erbjuda billiga lägenheter också på den privata marknaden. Frågan är hur kan staden eller regeringen ge incentiv till det här, det finns mycket potential, sa Rewell.

– Ett litet beslut från politikerna kan få allt att krascha får många. Det finns bara så mycket man kan göra på kommunal nivå, men vi måste se till att det finns olika sorters bostäder på olika områden. På så sätt motverkar vi segregering och ser till att priserna hålls nere, menade Qvintus.

Olehäll, som länge bott i Stockholm, konstaterade att hyresnivån i Helsingfors är lägre än i de andra nordiska huvudstäderna. Enligt honom gör staden en bra jobb för att säkra tillgången till billigare bostäder, men höll med om att det alltid går att göra saker bättre.

Centerns Fanny Storgårds, som själv är studerande, konstaterade att förmånligt boende är viktigt för studerande. Enligt henne riskerar Helsingfors dragkraft som studiestad att minska till förmån för städer där hyrorna är lägre.

Så här klarade sig debattörerna:

  • Elina Sagne-Ollikainen (VF): Hamnade lite i skuggan av de andra vänsterkandidaterna.
  • Dimitri Qvintus (SDP): En av kvällens starkare debattörer. Lockade fram skratt från publiken med några välriktade kängor mot regeringspartierna.
  • Amanda Pasanen (Gröna): Stark när det kom till miljöfrågor, som förväntat. Kritiserade gärna regingens politik.
  • Fanny Storgårds (C): Är egentligen uppställd för Centern i Åbo vilket var en utmaning då många frågor var Helsingforscentrerade.
  • Emma Ringbom (SFP): Fokuserade på sakfrågor. Talade gärna om kommunalpolitik, talade mindre gärna om regeringens politik.
  • Carl Olehäll (KD): Kristdemokraterna har haft en tendens att skicka kandidater mer knagglig svenska till studenternas valpaneler. Så var inte fallet idag och Olehäll gjorde en stabil insats.
  • Maximilian Rewell (Saml): En nykomling i politiken men lyckades hänga med i svängarna. Talade gärna om ekonomi, mer osynlig i andra frågor.

Jonathan Fagerholm är Studentbladets chefredaktör 2024-2025. Han studerar historia vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?