Hoppa till innehåll

Läget är hopplöst — hur ska vi hitta sommarjobb?

Med spänning öppnar vi mailboxen där orden “tyvärr föll valet inte denna gång på dig” lyser fram. Då det händer för n:te gången börjar det småningom gå på nerverna. Men vad ska vi göra åt detta hopplösa läge?

För tillfället lever vi i alla studerandes favorittid på året, nämligen tiden för att söka (läs kallsvettigt stressa och under sömnlösa nätter desperat försöka hitta) sommarjobb. Situationen görs inte bättre av att Statistikcentralen visar att arbetslösheten i januari låg på 8,9%, alltså 1,1% högre än för ett år sedan.

Dessutom visar Akava, centralorganisationen för högutbildade i Finland, i en färsk undersökning att över 50 000 högutbildade är arbetslösa. Trots detta kämpar vi vidare genom att systematiskt och oinspirerat fylla i mängder av arbetsansökningar. Hur ska studerande hitta sommarjobb?

Är läget verkligen så hopplöst?

Skämt åsido ska frågan ovan besvaras. Och det korta svaret är: inte egentligen. För att backa upp detta har jag talat med en expert som faktiskt vet vad han talar om. Anton Pajoslahti, karriärcoach på Finlands Ekonomer, menar att ekonomiska mätare börjar peka uppåt. Det betyder att en försiktig tillväxt är på gång och den förväntas fortsätta under resten av det här året.

Sysselsättningsgraden hänger ofta lite efter den ekonomiska datan. Detta syns även då det kommer till sommarjobb.

– Just nu ser det ut att man redan under årets andra hälft kan förvänta sig att arbetslösheten skulle börja sjunka. Sedan får man ju se om det verkställs. Gällande sommarjobbssökningen borde läget vara aningen lättare än förra året, men det är fortfarande ingen dans på rosor i år heller, berättar Pajoslahti.

Även om det är svårt att veta med säkerhet, finns det indikationer på att situationen kan vända som småningom. Pajoslahti poängterar att vi kanske inte ännu nått toppen gällande högutbildades arbetslöshet. Men även om det är svårare att få sommarjobb nu än tidigare, finns det ändå flera jobb att söka. Frågan är hur vi kan skilja oss ur mängden bland alla sökande?

Hur kan du charma rekryterarna?

Eller rättare sagt, hur ska du öka dina chanser att gå vidare i arbetssökningen? Pajoslahti har flera bra tips som fungerar i arbetssökning, vare sig det gäller internships, deltidsjobb eller sommarjobb. Branschvis finns det säkert skillnader hur en CV eller ansökan ska se ut men till följande tar Pajoslahti fram några allmänna tips.

Först och främst är det viktigt att du som arbetssökande känner igen dina egna styrkor. Det är även bra att tydligt kunna förklara dessa styrkor med hjälp av konkreta exempel. Om du haft nytta av att ha bra kommunikationsegenskaper eller jobbat väl under stress, kan till exempel detta vara bra att lyfta fram.

Det vill säga beskriv hur arbetet sett ut i praktiken samt vad du uppnått eller fått positiv feedback av. Använd dig också av korta konkreta framgångshistorier. Då är det större sannolikhet att rekryteraren kommer ihåg dig än någon som nämner sina styrkor utan exempel.

Anton Pajoslahti: Finlands ekonomer
Anton Pajoslahti jobbar som karriärcoach. Bild: Finlands Ekonomer

– Det som lönar sig att tänka på innan du påbörjar arbetsansökan är att färdigt fundera ut någon gång då du lyckats bra och fundera på vad som just då var dina egna ansvarsområden. Vilka av dina egenskaper möjliggjorde att du lyckades och vad åstadkom du konkret. Gick det att mäta i siffror eller fick du bra feedback, förklarar Pajoslahti vidare.

Ett vanligt misstag under arbetssökning är att den sökande inte svarar på annonsen eller dess frågor. Pajoslahti menar att det är viktigt att kolla att du faktiskt svarar på arbetsannonsen och håller fokus på det som är till nytta för just den positionen du söker till. Det kan ofta som studerande vara till större nytta att fokusera på vad du lärt dig och åstadkommit genom din arbetserfarenhet, istället för att endast lista vad du gjort.

Kom också ihåg att inte heller begränsa dig till att endast lyfta fram sådant du lärt dig under jobbet utan också sådant du lärt dig via ämnesföreningsverksamhet, hobbyer och studier.

– I detta fall viktigt att beskriva det man gjorde och vad man lärt sig eftersom det annars eventuellt inte säger så mycket åt rekryteraren, säger Pajoslahti.

Till sist uppmuntrar Pajoslahti till att modigt kontakta arbetsplatser som intresserar, då det kan finnas behov av arbete även om en annons inte är publicerad. För att visa din motivation och att du gärna vill komma just dit och jobba, kan det vara bra att börja sin ansökan med att beskriva konkret varför just den arbetsplatsen eller organisationen du söker till intresserar.

Är internships överskattade?

De flesta som söker sommarjobb fyller i många ansökningar. Ska man då skräddarsy varje ansökan? Nej, det är inte realistiskt att skräddarsy varje ansökan, speciellt då du söker flera jobb.

Pajoslahtis tips är att välja några av de intressantaste annonserna som du allra helst vill till och satsa mer på de ansökningarna. I dessa fall är det bra att både redigera CV:n och ansökan så att de passar just för de här platserna. Om sedan de andra platserna du söker till är liknande eller i samma bransch kan även en liknande ansökan återanvändas. Förstås måste varje ansökan anpassas till viss mån så att den matchar rätt annons.

Inom flera branscher erbjuds internships och de brukar ha en hög konkurrens bland sökande. Jag har i mina egna kretsar märkt att det är något folk stressar över. Därför bestämde jag mig för att fråga Anton Pajoslahti hur viktigt det är med internships och jobb under studieåret.

Det raka svaret är att det beror mycket på bransch och ens egna ambitioner. Allmänt är internships en bra möjlighet att få arbetserfarenhet samt ta reda på hurdana jobb du tycker om och kanske vill arbeta med i framtiden. Dock ska det inte ses som nödvändigt eller bli ett stressmoment ifall du inte har internships eller arbete vid sidan av studierna. Istället är det viktigare att få in foten i arbetslivet då du utexamineras.

–  Man ska inte behöva stressa under första och andra året över att man inte har arbetserfarenhet i sin egen bransch. Man hinner nog bra med det senare. All arbetserfarenhet är viktig och man har nytta av all sorts erfarenhet.”

Och om du inte lyckas charma rekryterarna och blir utan sommarjobb?

Om du skulle råka bli utan sommarjobb finns det också mycket du kan göra istället. Vad exakt det är beror också mycket på ens egna situation och vad som passar en själv bäst.

Du kan studera vidare genom att ta reda på om det finns sommarkurser, antingen inom det egna universitetet eller någon stöd- eller intresseorganisation. Flera organisationer erbjuder kurser där du kan utveckla din egen kompetens.

En annan smart studierelaterad aktivitet under sommaren är att börja planera eller skriva din avhandling eller slutarbete. Att inleda tankearbetet inför detta kan vara till stor nytta, speciellt om slutarbetet ska påbörjas inkommande höst.

Pajoslahti understryker också vikten att ta tid att ladda batterierna under sommaren.

– Det är ett jättebra alternativ att också vila ut och ta det lugnt. Det är absolut inget alternativ man ska på något sätt se som negativt. Att vila ut under sommaren kan vara bra för den mentala hälsan. Men då många studerande är beroende av jobbet för att få ekonomin att gå ihop, så förstår jag att det kan ses som en svag tröst.

Därför är det enligt Pajoslahti viktigt att minnas att även om tiden för sommarjobbssökningen slutar före sommaren ska man inte ge upp.

– Det kan komma flera chanser under sommaren att jobba turer som inhoppare eller göra olika ströjobb,

Det lönar sig därför att fortsätta hålla ögonen öppna under slutet av våren och sommaren.

Vad tycker du?