Hoppa till innehåll

TLK gör sig redo för Laskiaisriehan – ”Vi försöker sikta på HBL-bilden”

Ingenjörsstuderandena samlar sina krafter igen för en minnesvärd kälke till Laskiaisriehas pulkatävling. Över 20 timmar i verkstaden och hundratals euro ligger bakom årets projekt.

Om några dagar kommer Brunnsparken i Helsingfors att fyllas med studerande. Det är nämligen dags för Laskiaisrieha – ett av årets största och återkommande studieevenemang. Det ordnas av Aalto-universitetets studentkår och i år ordnas det 4 mars.

Evenemanget är främst känt för sin pulkaåkningstävling. Lagen ska bygga sin egen kälke och sedan åka nerför backens hinderbana med den. En jury utser till sist vem som är den bästa pulkaåkaren i stan. 

Tekniska Läroverkets Kamratförbund har utsett Peik Leppälä och Oscar Andersson till årets kälkmästare. Bild: Jessica Nyberg

En förening som deltagit många gånger är Tekniska Läroverkets Kamratförbund vid Arcada. De är ingenjörsstuderande och beskrivs ofta ha påhittiga kälkar i pulkatävlingen. Tidigare år har de bland annat åkt ner med en bardisk, ett piratskepp och något de kallar för “svarta verket”, där en av dem spelat gitarrsolo ner för backen. 

Det är Peik Leppälä och Oscar Andersson som leder kälkbyggandet i år. De är båda andra årets studerande och tillsammans med sex andra ska de förverkliga årets, ännu hemliga, kälke. 

Oliver Rajalin håller i kälken medan Oscar Andresson skruvar fast panelen. Bild: Jessica Nyberg

– Jag fick idén till kälken i höstas, och vi började planera en vecka efter funktionärsvalet i december, säger Andersson. 

Genom kontakter fick de låna en verkstad i Malm där de kunde bygga. Andersson estimerar att hela projektet sammanlagt kommer ta över 20 timmar. Trots att planeringen börjat i god tid så är det ändå ganska avslappnat. 

– Det är ganska långt “freehand”, säger Leppälä, som tidigare arbetat som husbyggare. 

Kälken finansieras främst av föreningen själv, men i år har de även fått sponsring av en utomstående. Till kälkmaterialet har de därför hela 700 euro till förfogande, men de använder också överlopps material från tidigare år.

Det är till fördel att Peik Leppälä har erfarenhet av husbygge. Bild: Jessica Nyberg

Årets kälke blir större än vanligt. Den kommer att vara ungefär 4 meter bred och 3 meter lång, och kälkmästarna har behövt ta i beaktande både vikt och fysikens lagar i planeringen. På grund av storleken är de tvungna att bygga ihop vissa av delarna väl på plats.

– Det blir spännande att se om den håller, man har nog väntat på det här i flera månader, säger Andersson.

Hussein Eldoukhi, som studerar på den engelskspråkiga linjen mechanical and sustainable engineering vid Arcada, är också med i kälkbyggargänget. Bild: Jessica Nyberg

Leppälä och Andersson beskriver kälken som tidsmässigt aktuell, sofistikerad och modern. Men om de vinner tävlingen kommer i andra hand, de hoppas mest på en helt annan sak. 

– Vi försöker sikta på HBL-bilden, om vi vinner är det en bonus, säger Leppälä, men han tror ändå att de får en plats bland topp tre.

Oavsett hur det går i själva tävlingen kommer kälken ställas ut i deras klubblokal efter evenemanget. Traditionsenligt serverar de också ärtsoppa till hungriga besökare.

Jessica Nyberg jobbar som studentbladets redaktör våren 2025. Hon kommer från Jakobstad och studerar journalistik och kommunikation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet. När hon inte studerar går hon gärna på loppis, dricker te eller reser utomlands.

Vad tycker du?